U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
VNO-NCW

SER



Werkgevers: maximale looneis is 2 procent

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 7 JAN. De loonstijging mag dit jaar niet boven de 2 procent uitkomen. Het kabinet zal dit voorjaar tot extra bezuinigingen moeten besluiten. Dat heeft voorzitter J. Blankert van VNO-NCW vanmorgen gezegd. De werkgeversvoorman is bang dat de vakbeweging en het kabinet te laat en te traag zullen reageren op een te verwachten verslechtering van het economisch klimaat, zo zei hij in zijn vooruitblik op de economische ontwikkelingen in 1999. Die verslechtering is volgens hem al zichtbaar: de economische groei komt in de buurt van de 2 procent, de arbeidsinkomensquote (AIQ) nadert de 83 (waar de SER een quote van 80 als aanvaardbaar noemt), de budgetoverschrijding van het rijk dreigt op te lopen tot 2 4 miljard gulden, de inkomsten van het rijk zullen tegenvallen.

Blankert acht zich gesterkt in zijn oproep tot bescheidener loonstijgingen door de sombere verwachtingen die leden van VNO-NCW, de werkgevers, hebben ten aanzien van hun bedrijfsvoering. ,,Na een goede eerste helft van 1998 is de teruggang reeds ingezet in met name de verwerkende industrie.'' Deze teruggang zal dit jaar doorzetten, meent Blankert, en ook de op export gerichte sectoren zullen tegenslagen ondervinden. ,,Echter, ook de sectoren die op de particuliere consumptie drijven, horen het zeil nu klapperen.''

VNO-NCW meent vooral in de stijgende AIQ een reden te zien om de noodklok te luiden. Met dit cijfer wordt het deel van het bruto binnenlands product uitgedrukt dat opgaat aan de loonkosten. Volgens Blankert betekent de stijging van drie punten sinds september vorig jaar een ,,verdubbeling van de winstverslechtering''. Een stijging van de AIQ rekent Blankert door in een daling van de werkgelegenheid: ,,Een simpele vuistregel is dat elk punt oploop van de AIQ op termijn 40.000 banen minder betekent.'' De vakbonden zijn volgens Blankert doof en blind voor al dit naderende onheil. ,,Ze lijden aan geldillusie.'' Ondanks de lage inflatie stellen de werknemers hoge looneisen. Ten onrechte, meent Blankert: ,,Realiseren de bonden zich dat bij een inflatie van minder dan 1 procent een loonstijging van 2 procent een koopkrachtstijging van een vol procent betekent?'' Eerder gaf Blankert al aan dat de werkgevers een maximale loonstijging van 2 procent hanteren, waar de vakbonden 3,5 procent eisen plus 1 procent voor arbeidsmarkt verbeterende voorstellen.

Ook het kabinet moet zijn beleid aanpassen, vindt de voorzitter van VNO- NCW. Gezien de negatieve economische voorspellingen en de tegenvallers in de uitgaven waarvoor het kabinet zich gesteld ziet, zullen bezuinigingen dit jaar volgens Blankert onvermijdelijk zijn. Hij ziet daarvoor ,,legio mogelijkheden'' in onder meer de collectieve sector en door de koppeling tussen lonen en uitkeringen op een andere leest te schoeien.

NRC Webpagina's
7 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Beleggingswedstrijd
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)