U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Irak dreigt Westerse vliegtuigen neer te halen
BAGDAD, 28 DEC. Irak heeft de afgelopen dagen de druk opgevoerd in zijn confrontatie met het Westen, en heeft gedreigd geallieerde vliegtuigen in zijn luchtruim neer te halen. Tevens kondigde het aan het voedsel-voor-olieprogramma met de Verenigde Naties eind mei niet te zullen verlengen en het betrokken VN-personeel - 400 man - te zijner tijd te zullen uitwijzen. Het programma is bedoeld om de Iraakse bevolking te voeden met geld van de olie-export, onder scherpe controle van de VN. Voordat de VN-Veiligheidsraad de sancties tegen Irak opheft, is er echter volgens vice-president Taha Yassin Ramadan ,,geen enkele samenwerking'' met de VN mogelijk.

Charters mijden Schiphol in storm
ROTTERDAM, 28 DEC. Drie vliegtuigen van Transavia zijn zaterdagnacht uitgeweken naar Rotterdam Airport omdat ze door de harde westenwind geen gebruik konden maken van de beschikbare landingsbanen op Schiphol. De banen die wel geschikt zijn voor deze weersomstandigheden zijn door Schiphol tot 1 januari gesloten om overschrijding van de geluidsnormen te voorkomen. De ruim 500 passagiers aan boord van de drie Transavia-toestellen zijn met bussen van Rotterdam naar Schiphol vervoerd en liepen volgens een woordvoerder van de chartermaatschappij ongeveer een uur vertraging op. De vliegtuigen kwamen uit Nepal, Las Palmas en La Palma. Transavia raamt de schade op ,,enkele tienduizenden guldens''.

Samphan verlaat jungle
PHNOM PENH, 28 DEC. Twee van de belangrijkste leiders van de Rode Khmer in Cambodja, Khieu Samphan en Nuon Chea, hebben zich afgelopen zaterdag overgegeven. In brieven aan premier Hun Sen schrijven ze ,,terug te willen keren in de maatschappij'' en te willen leven ,,als gewone burgers'' om ,,bij te dragen aan vrede, stabiliteit en nationale verzoening en ook aan de ontwikkeling van ons geliefde Cambodja''. Tijdens het bewind van de Rode Khmer zijn tussen 1975 en 1979 naar schatting twee miljoen mensen om het leven gekomen.

Wageninger brengt zijn vrouw en kinderen om
WAGENINGEN, 28 DEC. De politie tast in het duister over de motieven van een 37-jarige inwoner van Wageningen die op eerste kerstdag zijn 34-jarige vrouw en drie kinderen van 10, 7 en 3 jaar om het leven bracht. De man kwam zelf om het leven toen hij met zijn auto op de snelweg A50 bij Oss een verkeerde afslag nam en frontaal tegen een tegemoetkomende auto botste.

Doden door kou in Oost-Europa
BOEDAPEST, 28 DEC. De afgelopen dagen zijn in Hongarije zeventien mensen doodgevroren. Daarmee komt het aantal doden door de koude voor deze winter op 76, aldus een woordvoerder van de Hongaarse politie. In Polen is het aantal dodelijke slachtoffers van de weersomstandigheden opgelopen tot 162 sinds het midden van november.

Begin kandidaat premierschap
TEL AVIV, 28 DEC. Benjamin Ze'ev Begin, zoon van de voormalige Israelische premier Menahem Begin, heeft vanmorgen de Likudpartij de rug toegekeerd en zich met een ultranationalistisch programma tegenover Likudpremier Benjamin Netanyahu kandidaat gesteld voor het premierschap.

Recordschuld tegen crisis Japan
TOKIO, 28 DEC. De Japanse regering neemt komend jaar een recordschuld op zich om de economie uit de huidige recessie te trekken. Als gevolg van de crisis in het land heeft de werkloosheid met 4,4 procent een nieuwe piek bereikt.

Moord op vijftien dorpelingen
ALGIERS, 28 DEC. Moslimextremisten hebben volgens de Algerijnse veiligheidsdiensten vannacht vijftien dorpelingen, onder wie acht kinderen, de keel doorgesneden in het gehucht Zmala in de provincie Ain Defla, 130 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Algiers. Het zou gaan om de grootste moordpartij tot dusverre in de vastenmaand Ramadan, die 19 december begon.

Gasexplosie in Colombia
BOGOTA, 28 DEC. Een ontploffing in een ondergrondse aardgasleiding in het noorden van Colombia heeft gisteren het leven gekost aan twaalf mensen. Zeventig personen raakten gewond, van wie er een aantal slecht aan toe is. Zeker vijfig huizen zijn door de explosie en de brand die daarop volgde verwoest. Over de oorzaak bestaat nog geen duidelijkheid.

NRC Webpagina's
28 DECEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
MakeYourDay
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)