U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Cohen onderzoekt gokken op Internet
Staatssecretaris Cohen (Justitie) onderzoekt of er binnen de Nederlandse wet kansspelen aangeboden kunnen worden op het Internet. Aanvullende eisen in de Wet op de kansspelen zijn wellicht noodzakelijk, gezien het specifieke karakter van het Internet.

Hoeveel gebobbelde golfballen kun je tellen?
Lezers van NRC Handelsblad weten beter dan wie ook waarom golfballetjes vol putjes zitten. Het bobbelige oppervlak van de balletjes vermindert hun luchtweerstand zodat ze verder weg vliegen dan balletjes met een glad oppervlak. Van de NRC Handelsblad-lezers die de antwoorden op de Nationale Wetenschapsquiz instuurden wist 62 procent dat met een bladblazer een glad balletje aan een touwtje hogerop wordt geblazen dan een net zo zwaar balletje met putjes. Gemiddeld had 41 procent van de inzenders deze vraag juist beantwoord. NRC Handelsblad- lezers beantwoordden alle vragen beter dan gemiddeld, maar met de golfballetjesvraag overtroffen ze het gemiddelde het meest.

Mediamagnaat Murdoch slaat slag in Italië
De overname van Stream (betaal-tv) door News Corp van Rupert Murdoch verontrust de Italiaanse overheid. De Australische mediamagnaat zou ook zijn belangen in Duitsland willen vergroten.

Matsushita neemt belang in PolyGram
Matsushita heeft een belang van 8,1 procent in PolyGram gekocht. Het Japanse elektronicaconcern wil daarmee zijn positie op de muziekmarkt versterken. Daarbij mikt Matsushita vooral op verkoop via Internet. De transactie is tot stand gekomen via een aandelenruil, zo heeft het concern vrijdag bekendgemaakt. Om de aandelen in de Nederlandse muziek- en filmproducent over te nemen heeft Matsushita een deel van zijn belang in Universal Studios afgestoten. Zowel PolyGram als Universal Studios zijn in handen van het Canadese amusements- en drankenconern Seagram, dat eerder dit jaar de aandelen PolyGram van Philips overnam voor een bedrag van 10,4 miljard dollar. (ANP)

Computerprobleem bij Eurocontrol
Het Europese luchtverkeersleidingscentrum Eurocontrol kampt met problemen door verouderde computerapparatuur waarvoor geen onderdelen meer te krijgen zijn. Daardoor dreigt Eurocontrol vanaf het jaar 2000 de groei van het vliegverkeer niet meer te kunnen bijhouden. De levering van nieuwe apparatuur en software is vertraagd en Eurocontrol moet nu op zoek naar nieuwe apparatuur, aldus een woordvoerder in het RTL4-nieuws. (ANP)

Cultuurfonds omroep sluit af met tekort
Voor het eerst in zijn elfjarig bestaan sluit het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties (Stifo) het jaar af met een tekort. Het fonds gaf bijna 1,5 miljoen gulden teveel uit. Het Stifo heeft jaarlijks 31 miljoen te besteden, een bedrag dat komt uit de begroting van de publieke omroep.

Volgens adjunct-directeur Wouter Snip neemt de druk op het fonds toe doordat omroepen elk jaar meer projecten indienen, die bovendien van steeds betere kwaliteit zijn. Afwijzen wordt daardoor een steeds hachelijker onderneming.

Grootste uitschieter was het afgelopen jaar een bijdrage van 4,5 miljoen aan de dramaserie 'Leven en dood van Quidam, Quidam' die de VPRO door een team van regisseurs laat maken. Het betreft een 'futuristische schelmenroman'. Aan de onlangs uitgezonden Vestdijktrilogie droeg het fonds 2,8 miljoen gulden bij. De bespelers van dat net, NPS, VARA en VPRO, namen elk een aflevering van het drieluik voor hun rekening.

Voor het eerst slaagde het fonds erin om 10 procent van zijn budget aan radioproducties toe te wijzen. Het fonds investeerde onder meer nadrukkelijk in de ,,reïncarnatie" van het radiohoorspel.

Het tekort van 1,5 miljoen is volgens Snip nog niet onoverkomelijk. Er staan bijvoorbeeld rente-inkomsten tegenover, maar is het nu wel zaak dat de overheid gaat nadenken over een verruiming van de Stifo-gelden, vindt Snip.

Bij de oprichting van Stifo is afgesproken dat er ten minste 1/16e deel van de STER-inkomsten in het fonds zou vloeien. Die doelstelling bleek niet haalbaar, reden voor toenmalig minister van Cul[-]tuur D'Ancona om het budget vast te stellen op 28 miljoen. De afgelopen vier jaar mocht Stifo 31 miljoen uitgeven. Het bedrag is niet automatisch geïndexeerd. (ANP)


Deze week op deze plek een aantal websites waar de 'best of the year 1998' te vinden zijn. Als eerste de 'Man of the Year', uitgeroepen door Time Magazine. Dit jaar zijn het zelfs twee mannen: Bill Clinton en Kenneth Starr. Op de site is onder meer een overzicht te vinden van de veertien covers die Time dit jaar aan het Lewinsky-schandaal wijdde. Ook is te lezen hoe Hillary Clinton bijna 'Woman of the Year' werd.
(cgi.pathfinder.com/time/moy)

NRC Webpagina's
28 DECEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)