U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Dutchbat was te moe om wreedheden te melden'
DEVENTER, 11 DEC. Ruim een maand voor de val van Srebrenica in juli 1995 was er bij het VN-bevel niet langer de wil om dit 'Veilige Gebied' te behouden. Ook heeft niemand van Dutchbat ooit het vermoeden gehad dat het slecht zou aflopen met de moslimbevolking, vooral mannen, die in handen vielen van de Bosnische Serviërs. Bovendien was het Nederlandse bataljon ,,na zes dagen oorlog'' te moe om de waargenomen wreedheden goed op te nemen of te melden. Dat zegt kolonel Th. Karremans, de bataljonscommandant van Dutchbat, in een interview met NRC Handelsblad.

Duitse steun voor Nederland op Europese top
WENEN, 11 DEC. Duitsland heeft officieel verklaard zich te zullen inspannen voor verlaging van de Nederlandse bijdrage aan de Europese Unie. Uit het programma van het Duitse voorzitterschap van de EU, dat op 1 januari begint, blijkt dat Bonn zich niet alleen wil inzetten voor verbetering van de eigen financiële positie maar ook voor Nederland, Oostenrijk en Zweden, die eveneens vinden dat ze te veel afdragen aan Brussel.

Piloot voorkomt botsing Boeings
AMSTERDAM, 11 DEC. Een Amerikaanse Boeing 767 heeft gisteren op Schiphol ternauwernood een botsing met een ander vliegtuig kunnen voorkomen. Toen het vliegtuig van Delta Airlines met 138 inzittenden bezig was met de start, kruiste een KLM-toestel de startbaan. Door krachtig te remmen voorkwam de Amerikaanse piloot een ongeluk. De remmen moesten drie uur afkoelen voordat de Boeing de reis kon hervatten.

Le Pen gooit rivaal uit Front
PARIJS, 11 DEC. De breuk in het Front National is definitief. Voorzitter Jean-Marie Le Pen heeft zijn tweede man, Bruno Mégret, en vier naaste medestanders als lid van de extreem-rechtse beweging geschorst. Zij moeten voor een partijgerecht verschijnen wegens hoogverraad.

Zwitserland en EU eens over handelsakkoord
WENEN, 11 DEC. De Europese Unie en Zwitserland zijn het vannacht eens geworden over een bilateraal handelsakkoord. De overeenkomst moet de handelsbetrekkingen verbeteren. Zwitserland zag in 1992 af van deelname aan de Europese Economische Ruimte (EER).

Alle genen van rondworm in kaart gebracht
ROTTERDAM, 11 DEC. Voor het eerst is de erfelijke informatie van een dier in kaart gebracht. Het betreft de rondworm Caenorhabditis elegans, al jarenlang een modeldier in de biologie. Dat meldt het blad Science vandaag.

Organisatie huurlingen in Zuid-Afrika gaat dicht
KAAPSTAD, 11 DEC. De Zuid-Afrikaanse huurlingenorganisatie Executive Outcomes (EO) heeft deze week aangekondigd op 1 januari 1999 de meeste van haar werkzaamheden te staken.

Spanning groeit weer rondom Irak
WASHINGTON, 11 DEC. Internationale spanningen zijn weer opgelopen rond de weigering van Irak wapeninspecteurs van de Verenigde Naties toe te laten tot het hoofdkwartier van de regerende Ba'athpartij in Bagdad.

Bezetting moskee Zwolle nadert einde
ROTTERDAM, 11 DEC. De veertig Surinaamse moslims die sinds drie weken de Gulzar-E-Madina moskee in Zwolle bezetten, beëindigen hun actie. Hiermee geven ze gevolg aan de rechterlijke uitspraak van gisteren.

Huisarts moet apotheek afstaan
DEN HAAG, 11 DEC. De huisarts die er een eigen apotheek op nahoudt moet verdwijnen. Volgens minister Borst (Volksgezondheid) zijn apothekers heel goed in staat ook de dunbevolkte plattelandsgebieden van medicijnen te voorzien.

Inflatie blijft onder 2 procent
ROTTERDAM, 11 DEC. De stijging van consumentenprijzen in Nederland blijft laag. In november bedroeg de inflatie op jaarbasis 1,7 procent, tegen 1, 9 procent in oktober.

'Cruijff begint een universiteit'
ROTTERDAM, 11 DEC. Als alles volgens plan verloopt, komt er volgend jaar een Johan Cruijff University. Cruijff is bezig met de oprichting van een MBA-opleiding (Masters of Business Administration) voor jongeren die hun sport met een studie willen combineren. Dat meldt het financieel-economische blad FEM/De Week van vandaag.

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
MakeYourDay
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)