U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
   V O O R P A G I N A
( a d v e r t e n t i e )        
De Waddenzee op Internet

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
SCP

Groot ziekenhuis is niet goedkoper

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 11 dec. Grotere ziekenhuizen werken efficiënter dan kleine, maar zijn niet goedkoper per ziektegeval, onder meer doordat de bijkomende kosten in een groot ziekenhuis relatief hoog zijn.

Wel leveren grote ziekenhuizen extra kwaliteit in vergelijking met kleine. Als de komende jaren extra capaciteit nodig is om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen, kan dit het beste worden gevonden door kleinere ziekenhuizen uit te breiden. Dat is goedkoper dan ziekenhuizen te laten fuseren.

Dit zijn enkele van de conclusies van het Sociaal en Cultureel Planbureau op basis van een financieel-economische analyse van de productie in ziekenhuizen tussen 1980 en 1995. Het SCP heeft daarvan vandaag de resultaten gepubliceerd in het rapport Tussen bed en budget. Hierin geeft het SCP aan dat de ziekenhuizen nog efficiënter kunnen werken: er is 5 tot 8 procent doelmatigheidswinst te behalen.

Het aantal ziekenhuizen in Nederland is in de periode 1980 - 1995 gedaald van ongeveer tweehonderd tot 110. De gemiddelde grootte van een ziekenhuis nam in die periode toe van 350 tot 450 bedden. De fusies pasten in het overheidsbeleid van die jaren. Grotere ziekenhuizen zouden goedpkoper zijn en kwalitatief betere zorg leveren, doordat een patiënt niet langer afhankelijk is van alleen of in zeer kleine maatschappen werkende specialisten. Bovendien boden fusies de kans om het overschot aan bedden weg te werken. Het aantal bedden is in de onderzochte periode gedaald met 30 procent.De schaalvergroting heeft niet geleid tot lagere kosten per patiënt. Wel zijn vooral de grotere ziekenhuizen de patiënten efficiënter gaan behandelen. Vooral op het punt van onderzoek werken grotere ziekenhuizen doelmatiger dan kleine. Ook wordt daar meer onderzoek gedaan, zo heeft het SCP achterhaald. Het komt tot de conclusie dat ziekenhuizen vooral aansturen op beperking van de kosten. Het komt volgens het SCP vrijwel niet voor dat ze proberen hun budget op te schroeven door extra patiënten op te nemen. Het SCP neemt de trend waar dat ziekenhuizen proberen patiënten door te schuiven, vooral dure. Volens het Planbureau kan er in de zieken huizen nog veel doelmatiger worden gewerkt. Bij de grotere ziekenhuizen is overcapaciteit: met dezelfde hoeveelheid personeel kunnen tegen geringe extra kosten meer patiënten worden geholpen. Ook kan de bezetting van de bedden, nu gemiddeld 70 procent, aanzienlijk omhoog. Door samenwerking met andere instellingen kan ook winst worden geboekt. Forse besparingen zouden ook mogelijk zijn door voorzieningen uit te besteden en verplegend en (para)medisch personeel in deeltijd te laten werken. De sociale lasten vallen lager uit.

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
www.autoverzekering.com voor een voordelige autoverzekering
ING MKB - Snelle en duidelijke kredietaanvraag
Haal het maximale uit Ordina Finance
SIRE - Doof

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)