U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Opnieuw een dissidente schrijver verdwenen in Iran


TEHERAN, 11 DEC. In Iran is opnieuw een dissidente schrijver verdwenen. Volgens zijn verwanten wordt Mohammad Jafar Pouyandeh (45) vermist sinds hij woensdagmiddag zijn kantoor in de Iraanse hoofdstad verliet.

Pouyandeh is de derde schrijver die in korte tijd is verdwenen. De twee anderen zijn dood teruggevonden, van wie een, Mohammad Mokhtari, volgens de Iraanse pers kennelijk is gewurgd. De ander, Javad Sharif, was volgens de autoriteiten aan een hartaanval overleden. ,,Na wat er recentelijk met andere schrijvers als mijn vader is gebeurd, vrezen we het ergste'', aldus een 17-jarige dochter van Pouyandeh, Nazanin. Pouyandeh was net als Mohammad Mokhtari betrokken bij een initiatief om een onafhankelijke schrijversbond nieuw leven in te blazen. Beiden werden in oktober samen met de vier overige deelnemers opgepakt en door de veiligheidsdiensten ondervraagd. Allen werden geadviseerd hun activiteit voor de schrijversbond te staken.

Conservatieve tegenstanders van de hervormingsgezinde president van Iran, Mohammad Khatami, maken toenemend gebruik van geweld om diens beleid onmogelijk te maken en met voorvechters van verdergaande liberalisering af te rekenen. De conservatieven beheersen onder andere de veiligheidsdiensten, de rechterlijke macht en het parlement. Knokploegen hebben intellectuelen, de pers en zelfs een minister en een vice-president gemolesteerd. Voorts is recentelijk een nationalistische oppositieleider, Dariush Forouhar, samen met zijn vrouw vermoord.

De daders zijn tot dusverre vrijuit gegaan, wat tot beschuldigingen heeft geleid dat vooraanstaande conservatieven tot het geweld opdracht hebben gegeven, ook al nemen zij er in het openbaar afstand van. De krant Zan van het liberale parlementslid Faezeh Hashemi, dochter van ex-president Rafsanjani, werd onlangs voor het perstribunaal gedaagd wegens publicatie van een bericht dat een hoge politieman bij de aanslag op de minister en de vice-president was betrokken. De krant werd deze week berispt wegens belediging van de politieman. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)