U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )        
De Waddenzee op Internet

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Financiën


Nederland onttrekt 40 mld aan heffingen

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 11 DEC. Door de 'bijzondere financiële instelling' (BFI) in Nederland, waarvan talloze Europese ondernemingen en ook popsterren gebruikmaken, wordt in het buitenland jaarlijks 40 miljard gulden onttrokken aan de fiscus.

Dit schrijft de econoom F. de Kam vandaag in zijn column in deze krant. Het bedrag dat hij noemt bestaat uit een stroom aan bedrijfswinsten, rente-opbrengsten en royalty's die via Nederland weer worden doorgesluisd naar andere landen. De speciale financiering is een bedrijfstak, waarin enkele duizenden hoogopgeleide juristen werken. De opbrengst voor de Nederlandse staat is naar verhouding laag: de BFI's betalen hier ongeveer een half miljard gulden aan vennootschapsbelasting. De Nederlandse fiscale faciliteit is andere, met name Europese landen een doorn in het oog. In de Europese Unie wordt de druk op Nederland om de BFI's aan te pakken steeds groter, maar staatssecretaris Vermeend (Financiën) voelt daar niets voor. Vermeend wil alleen over de BFI's onderhandelen, als andere landen ook hun concurrentievervalsende faciliteiten willen bespreken - zoals het voornemen van Ierland om de vennootschapsbelasting te verlagen tot 12,5 procent (35 procent in Nederland).

Belastingverdragen beperken het recht van landen waar de winst wordt gemaakt om belasting te heffen wanneer de winst naar Nederland wordt overgemaakt in de vorm van dividend of rente. Wordt de winststroom via ons land doorgeleid naar een ander belastingparadijs, bijvoorbeeld in de vorm van rente of royaltyvergoedingen, dan heeft hier geen heffing plaats. Daarom functioneert Nederland als draaischijf in veel belastingbesparende constructies van het internationaal opererende bedrijfsleven.

De helft van de Europese onderneming heeft inmiddels een 'hoofdkantoor' in Nederland voor de financiering van het concern, maar ook buitenlandse topsporters en popsterren hebben in Nederland een of meer besloten vennootschappen opgericht. Een voorbeeld daarvan zijn de Rolling Stones.

Officiële cijfers over de omvang van de geldstroom langs de BFI's zijn er nauwelijks. Alleen in 1990 publiceerde De Nederlandsche Bank een bedrag, dat toen overeenkwam met 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De Kam heeft dat bedrag nu gecorrigeerd voor de groei van het bbp in de jaren 1990 tot 1998 en komt zo op 40 miljard gulden.

Hij vermoedt dat het werkelijke bedrag nog veel hoger ligt, omdat de financiële markten de laatste jaren sterk zijn geïnternationaliseerd en gegroeid.

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
www.autoverzekering.com voor een voordelige autoverzekering
ING MKB - Snelle en duidelijke kredietaanvraag
Haal het maximale uit Ordina Finance
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)