U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kordes: staat moet joden 50 mln betalen
DEN HAAG, 9 DEC. De Nederlandse overheid moet de joodse gemeenschap bijna 50 miljoen gulden betalen als vergoeding voor de gelden die na de Tweede Wereldoorlog ten onrechte zijn ingehouden. Het gaat daarbij om de bouwkosten van het doorgangskamp Westerbork, onrechtmatige belastingaanslagen en administratiekosten bij schade-uitkeringen.

Hooftprijs voor Arthur Lehning
AMSTERDAM, 9 DEC. De historicus, econoom en publicist Arthur Lehning (99) krijgt de P.C. Hooftprijs voor beschouwend proza 1999. De essays en cultuurwetenschappelijke studies van Lehning zijn volgens de jury van uitzonderlijke kwaliteit en betekenis.

Clinton berouwvol en strijdvaardig
WASHINGTON, 9 DEC. Met een combinatie van strijdvaardigheid en berouw probeert president Clinton het gevaar van impeachment af te wenden. Dat bleek gisteren tijdens een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden, waar advocaten van de president begonnen zijn met de verdediging van hun cliënt. De hoorzitting gaat

ECB sluit 'big bang' bij overstap naar euro niet uit
BRUSSEL, 9 DEC. De Europese Centrale Bank (ECB) onderzoekt de mogelijkheid om in 2002 met een 'big bang' over te stappen van nationale munten op de euro. Dit heeft de president van de ECB, Duisenberg, gisteren gezegd in het Europees Parlement.

Bevolking groeit tot 15,75 mln
ROTTERDAM, 9 DEC. De Nederlandse bevolking zal dit jaar toenemen met bijna 100.000 mensen tot 15,75 miljoen. Dit is de sterkste stijging in vijf jaar en wordt veroorzaakt door een toename van het aantal geboorten en immigranten. De sterfte en emigratie zijn de afgelopen jaren vrijwel constant gebleven.

Duitse joden nuanceren oordeel
BERLIJN, 9 DEC. Ignatz Bubis, de voorzitter van de Centrale Raad voor de Joden in Duitsland, en SPD-politicus Klaus von Dohnanyi hebben hun strijd over het nazi-verleden bijgelegd.

Nederland helpt Russen met afval
BRUSSEL, 9 DEC.Nederland gaat Rusland helpen met het opruimen van nucleair afval. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) heeft dat gisteren in Brussel afgesproken met zijn Russische collega Ivanov, aan de vooravond van de halfjaarlijkse NAVO-Rusland-ministerraad. Nederland trekt hiervoor volgens Van Aartsen zo'n 25 miljoen uit, uitgesmeerd over zeven jaar.

Irak weigert VN-team toegang
BAGDAD, 9 DEC. Irak heeft vanmorgen een VN-inspectieteam de toegang geweigerd tot het kantoor van de regerende Baath-partij. Volgens de Iraakse regering is de onaangekondigde inspectie van het partijkantoor een ,,provocatie''. Volgens een woordvoerder weigerde het inspectieteam te melden wat het doel van hun onderzoek was.

Boek over Anne Frank 'onrechtmatige publicatie'
AMSTERDAM, 9 DEC. De publicatie van een boek waarin de authenticiteit van het dagboek van Anne Frank wordt betwist, is onrechtmatig geweest. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vanmorgen bepaald in een zaak die was aangespannen door het Anne Frank Fonds.

Bewaker IBM stal computers
AMSTERDAM, 9 DEC. De Amsterdamse politie heeft een 49-jarige bewaker uit Lelystad gearresteerd die wordt verdacht van het stelen van computers uit het Europees distributiecentrum van IBM in het westelijk havengebied van Amsterdam.

Wellink: sterkere terugval economie
UTRECHT, 9 DEC. De Nederlandse economie zal volgens president Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) volgend jaar terugvallen tot een groeitempo van 2 procent. Dat is lager dan de 2,25 economische groei die de elf landen die volgend jaar de euro invoeren, gemiddeld zullen kennen.

NRC Webpagina's
9 DECEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
MakeYourDay
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)