U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
teller
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Dikke maatjes

ITE RÜMKE
Dertig jaar geleden ontmoetten zij elkaar op de Mytylschool en vonden elkaar meteen 'de leukste van de school', omdat ze alletwee zo eigenwijs waren. Ze zijn altijd samen dingen blijven doen, ze bezoeken het theater of koken met elkaar. Ze wonen apart, maar spreken elkaar vrijwel dagelijks. Waarover hebben ze het? De twee gehandicapte vrienden zijn er eerlijk over. ,,Seks en de AEX of de AEX en seks'', zegt de ene en de andere giechelt instemmend. Het hangt ervan af of de beurskoersen hoog of laag staan, wat die dag het belangrijkste gespreksonderwerp is.

De vrienden komen voor in de documentaire Werelden: Jongens onder mekaar van Yvonne Feller. In 50 minuten passeren mannenvriendschappen in alle soorten en maten de revue. En al doende laat Feller zien in hoeverre en waarom die afwijken van vriendschap onder vrouwen. De relaties tussen mannen zijn voornamelijk gebaseerd op 'samen iets doen', een gezamenlijke interesse, een bindende factor. Vrouwen daarentegen onderhouden hun vriendschap voornamelijk door te praten, over hun ervaringen en gevoelens. Het is uit het leven gegrepen.

In de film is er - gelukkig - van alles te beleven. Er zijn weinig talking heads. Je ziet de vrienden fietsen. Ze maken lolletjes, maar praten ook over het werk. ,,Dat begrijpen mannen beter dan vrouwen, ja.'' Anderen zie je kaarten of Go spelen, biljarten of op de solex rijden. Voor deze 'AOW'ers', een afkorting van Altijd OnderWeggers, is de Solex eigenlijk hun beste vriend. Je ziet wat deftiger heren in een sociëteit, die ene avond dat ze prettig onder elkaar kunnen zijn. ,,Als er vrouwen binnenkomen, wordt het anders'', zegt een keurig sprekende meneer die toegeeft dat hij voor zijn beste vriend van vroeger geen tijd meer heeft. Uit elkaar gegroeid, toen ieder een eigen gezin kreeg. Weer anderen tref je op hun vrije zondag, als ze aalscholvers tellen in de duinen. Dat is een echte mannenhobby, 90 procent van de vogelaars is man. Waarom? De jonge aalscholverwatcher weet het niet. De genen? Heeft het te maken met 'jagen en scoren'? Scoren willen de jongens van de schaakclub zeker. ,,We willen zien wie de sterkste is.'' Bij het vissen speelt het eveneens een rol. ,,Het is de kick van vang ik er een van 32 cm als hij er een van 30 cm heeft.'' Maar aan de onderlinge warme gevoelens doet dat niets af.

Ook zonder gezamenlijk actie te ondernemen komt mannenvriendschap - in deze film, zoals in het echte leven - voor. Twee oudere mannen hebben elkaar na hun diensttijd, waarin ze een bepaalde band voelden, nooit meer uit het oog verloren. Ze erkennen hun gevoelens voor elkaar, zonder pathetiek. Ze trekken zich aan elkaar op en kunnen honderd procent van elkaar op aan.

Dan is er nog zanger/politicus Henk Westbroek, die jaren geleden al zong dat vriendschap een illusie is en nu daarbij blijft. ,,Zelfs hartsvriendschappen kunnen om de meest banale dingen voorbij gaan'', zegt hij. Maar er is ook die ene vriend, met wie hij niets anders doet dan praten en ,,daaronder hebben we elkaar lief op een niet-erotische manier''. En dan is er tenslotte de - in dit soort documentaires kennelijk onvermijdelijke - deskundige. Dit keer heet hij Nico van Oosten, psycholoog en beleidsmedewerker van TransAct, het 'landelijk Centrum voor seksespecifieke zorgvernieuwing en bestrijding van seksueel geweld'. Ik had hem niet nodig, ook al praat hij bijna als een gewoon mens. Is vriendschap tussen mannen nu ook al iets geworden dat we zonder wetenschappelijk commentaar niet kunnen plaatsen of begrijpen?

Werelden: Jongens onder mekaar. Morgen, Ned.1, 21.40-22.30u.

NRC Webpagina's
9 DECEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)