|
|
|
NIEUWSSELECTIE De Nederlandse euro-homepage Met afbeeldingen van de Nederlandse euro
|
H O O F D A R T I K E L :
Tegen de grote klapper
In Nederland is een vinnig debat uitgebroken over de vraag hoe de overgang van guldens naar euro's in 2002 dient te gebeuren. De Europese afspraak is dat hiervoor een periode van maximaal zes maanden mag worden gereserveerd waarin de nationale munt en de euro naast elkaar circuleren. Voorzover regeringen al besluiten hebben genomen, hebben ze aangegeven dat ze een kortere 'duale fase' zullen hanteren: acht weken in Duitsland, België, Luxemburg en Finland, zes weken in Frankrijk, twee drie maanden in Oostenrijk en in Spanje in principe zes maanden. Nederland vindt dat veel te lang. Hier willen sommige belanghebbenden het doen in één dag.
DE AFGELOPEN maanden is hierover stevig geruzied in het Nationaal Forum voor de introductie van de euro. Dit platform, waarin alle belanghebbende organisaties zijn vertegenwoordigd, kwam met de aanbeveling om de overgang in vier weken tot stand te brengen. De vertegenwoordigers van het midden- en kleinbedrijf (MKB) konden zich daar niet in vinden en verlieten uit protest het beraad. Ze eisten een overgang in één dag, het zogenoemde big bang-scenario. Vanuit het perspectief van hun branches is daar veel voor te zeggen. Een dubbele boekhouding, dubbele prijsaanduidingen, dubbele hoeveelheden geld in de kassa's en andere problemen bij een langdurige omschakeling zijn geen aanlokkelijk perspectief. De omschakeling zal het bedrijfsleven - niet alleen de winkels, maar alle ondernemingen - toch al handen met geld kosten waarvoor de overheid vrijwel geen tegemoetkoming biedt. Sterker: in feite besteedt de overheid de introductie van de euro en de inname van de guldens uit aan de particuliere sector, met name aan de detailhandel en het bankwezen. Maar er zijn ook andere belanghebbenden en voor iedereen is er ongemak. De banken zien de logistieke problemen al op zich afkomen en willen een langere overgangsperiode. De waardetransporteurs en de automatenbranche zijn van mening dat het onmogelijk is om in één etmaal heel Nederland van euro's te voorzien of alle automaten aan te passen. Er is in Nederland onvoldoende beveiligde transport- en opslagcapaciteit beschikbaar om in zo korte tijd een zo grote operatie op een verantwoorde manier uit te voeren. Het gaat niet om de distributie van een partij koekjes, maar om zeer grote hoeveelheden geld, waarvoor ongetwijfeld ook criminele belangstelling zal bestaan.
VANUIT DE detailhandel en het MKB is voorgesteld om in de weken vóór 1 januari 2002 alvast kleine hoeveelheden euro's in omloop te brengen voor consumenten. Dit is niet anders dan verplaatsing van het probleem in de tijd naar vóór de omschakelingsdatum. Bovendien zien de Europese Centrale Bank en de nationale centrale banken niets in een dergelijk plan, ook al zei president Duisenberg gisteren in het Europarlement dat hij het nog eens zou bekijken. Ronduit curieus is het daarom dat de Tweede Kamer in grote meerderheid vast blijft houden aan het een-dagscenario. Vooral D66 is bezig hiervan een politiek strijdpunt te maken. Dat is risicovol. Niet alleen omdat de veiligheidsrisico's onaanvaardbaar groot zouden worden en omdat Nederland dan als enige euroland zou kiezen voor een introductiescenario dat in alle andere landen als onhaalbaar is verworpen. Maar het betekent ook dat de Kamer en het kabinet op een confrontatie afstevenen over een onderwerp waarover geen meningsverschillen dienen te bestaan. Vroeg of laat zal dan het machtswoord gaan meewegen en voor D66 valt nu al een scenario uit te stippelen vergelijkbaar met de afgang van die partij, eind vorig jaar, bij de inkrimping van de varkensstapel.
EEN LAND dat al zoveel problemen heeft met de invoering van een fraudebestendig paspoort, zou de grootst mogelijke terughoudendheid moeten betrachten ten aanzien van overhaaste scenario's bij de invoering van de euro.
|
NRC Webpagina's
9 DECEMBER 1998
|
Bovenkant pagina |