U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Meedeinende kapsels

LUKAS KEIJSER
Wat zag ze er braaf uit, Nederlands koningin van de carnaval Ria Valk, in haar hooggesloten jurkje en met haar vlotte korte, zwaar getoupeerde kapsel. Je verwacht dat ze elk moment 'mieters!' of 'reuze!' roept. Maar ons Rie was toen nog een rockende meid, ze was wat meer butch. Met de bekende ietwat hese stem zegt ze over Little ship van haar collega's The Blue Diamonds (later een grote hit): ,,Ik vind ze steengoed. Ik kan lekker met ze voetballen elke dag.'' Over een ander plaatje is ze gedecideerd: ,,Geef mij maar wat wilder.'' En Elvis Presley ,,met zijn Brigitte Bardot-mondje'' vindt ze ,,niks aan''.

We hebben het over 1961, over het VARA-programma Top of Flop, dat werd geregisseerd door Nico 'Oppassen!' Knapper en vier seizoenen meeging. Hierin stemde een panel van vier - ja, toen al - bekende Nederlanders na het beluisteren van een plaatje of het een hit zou gaan worden of niet. De lekkere gladde, hevig rokende presentator Herman Stok stelde hierbij wat simpele vragen (doorvragen was er nog niet bij) en zorgde dat de jukebox op tijd werd gestart.

Top of Flop wordt in het kader van 'Weerzien op 3' herhaald. Zonder het volstrekt overbodige, jolige commentaar van hedendaagse Bekende Nederlanders gelukkig, zoals bij het quizje Toppop Yeah! gebeurt. De AVRO is daarnaast van plan een presentator van nu oude Toppop-clips aan elkaar te laten praten.

Top of Flop is op zichzelf al verbazingwekkend genoeg. Alleen al door die verlegen lachende, meedeinende scheidingen, ziekenfondsbrillen en badmutskapsels in het close-up gefilmde publiek en door de commentaren van de panelleden. ,,Ik vind hem een sombere particulier'', zegt een actrice over een zanger. Een zangeres noemt ze ,,een juffer die lekker aan het doormopperen is''. En dan die formule! Je kijkt naar personen die platen beluisteren! Zonder clips erbij, zelfs zonder foto van de artiesten.

En daarbij kraken bekende Nederlanders elkaar in Top of Flop nog flink af ook. Kom daar in Hilversum of het overgevoelige Nederlandse artiestenwereldje nog eens om. Over (het geflopte) Mimotchka van Conny Vandenbos oordeelt actrice Kitty Jansen scherp: ,,Heel vervelend en onbenullig nummer. Een snertplaat.'' Ook bij het liedje Ik moet altijd huilen om een trieste film neemt ze geen blad voor de mond. ,,Tuttig'', zegt ze bits, ,,maar je kunt erom lachen.'' Laat dat nou ook voor Top of Flop gelden.

Top of Flop leeft voort op BBC 2, waar wekelijks Hit, miss or maybe te zien is. Muzikanten beoordelen daarin drie recente videoclips. Top of Flop blijkt niet stuk te krijgen.

Top of Flop, zaterdag Ned.3, 0.35-1.05u.

NRC Webpagina's
5 DECEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)