U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


Adviezen aan beleggers vaak onjuist

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 5 DEC.Adviezen van financiële analisten over aandelenbeleggingen hebben nauwelijks waarde. Toen de beurs in juli op het punt stond fors te dalen, stond 90 procent van de aanbevelingen ten onrechte in het teken van een koop- of houdadvies.

Dit stelt financieel adviseur Carel Petersen in de jongste editie van het economenblad ESB. Uit een onderzoek van hem blijkt dat analisten vooral mooi-weerzeilers zijn. ,,Als er zwaar weer aanbreekt, weten ze het ook niet meer.''

Peters komt tot zijn harde conclusies na bestudering van koop- en verkoopadviezen van circa vijftien banken. Hij constateert onder meer dat analisten in nauwelijks 10 procent van hun adviezen goed zaten op het moment dat de beurs in juli zijn hoogtepunt bereikte. Toen de beursgraadmeter op 1300 stond, werden voor de 27 grootste beursfondsen 47 koopadviezen verstrekt. In slechts negen op honderd gevallen werd geadviseerd een bepaald aandeel te verkopen. Toen drie maanden later de AEX-index op 830 stond, verstrekten de analisten slechts 44 koopadviezen en - gek genoeg - elf verkoopadviezen.

Als voorbeeld geeft Peters het advies van ING Barings om in juli ABN Amro (het aandeel stond toen op 52 gulden) te kopen. Zelfs bij een wereldwijde crisis zou het aandeel volgens de betrokken analist met 5 tot 10 procent stijgen. Een paar maanden later noteerde het fonds echter 28 gulden.

Ook wanneer adviseurs eensgezind oordelen over een bedrijf heeft de belegger nauwelijks zekerheid. De drie meest aangeraden beursfondsen (ING, Océ en Hagemeyer) zagen na juli hun koers met circa de helft dalen. Van de drie fondsen die juist verkocht zouden moeten worden (Polygram, Hoogovens en Koninklijke Olie) deden twee ervan het juist beter dan de index. Alleen verkoop van Hoogovens zou een goede zet zijn geweest.

Om naar de kwaliteit van de beleggingsadviezen op langere termijn te beoordelen heeft Peters de prestaties bekeken van beleggingsfondsen, waarop analisten ook invloed zouden hebben. Van de op Nederlandse aandelen gerichte fondsen slaagt slechts eenderde om de index te verslaan.

Tweederde van de beleggingsfondsen had volgens Peters beter de index (een gespreide aandelenportefeuille) kunnen volgen om een hoger resultaat te halen. ,,Dit had bovendien ook belangrijk in de overheadkosten en transactiekosten kunnen uitmaken'', aldus Peters.

Omdat het aandelenbezit in Nederland bijzonder breed is verspreid, is het volgens Peters van groot belang om de resulaten van analisten transparanter te maken.

NRC Webpagina's
5 DECEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
www.autoverzekering.com voor een voordelige autoverzekering
ING MKB - Snelle en duidelijke kredietaanvraag
Haal het maximale uit Ordina Finance
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)