U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Winstval door reeks van problemen bij uitgever Reed Elsevier

Fraude Reed ziekt nog door


Na weken van geruchten op de beurs komt Reed Elsevier er toch voor uit. De winst over 1998 zal iets lager uitvallen dan vorig jaar, zo bleek vanochtend uit een verklaring. De opeensta- peling van tegenvallers werd beleggers vanmorgen teveel.

Door onze redacteur ERIK VAN DER WALLE

AMSTERDAM, 3 DEC. Vertrekkende topbestuurders, haperende electronische activiteiten, een gestrand huwelijk met Wolters Kluwer en de naweeën van een frauderende reisdochter. En dan ook nog een winstwaarschuwing. Het werd de geplaagde aandeelhouder van Reed Elsevier vanochtend net even te veel. De voormalige ster van het Beursplein zag zijn imago nog verder afbrokkelen. Het aandeel daalde vanmorgen met meer dan acht procent, om later iets op te krabbelen naar een verlies van 6 procent op 22,60 gulden. Daarmee is het aandeel sinds begin 1996 per saldo niets opgeschoten, terwijl de AEX-index in de tussentijd meer dan verdubbelde.

,,Een fikse tegenvaller'', bevestigt financieel analist Reinier Westeneng van Effectenbank Stroeve, ,,ook al adviseer ik al maanden het aandeel te verkopen. De oorzaken van de winstdaling zijn allemaal wel bekend, maar alle factoren zijn gewoon negatiever dan verwacht.'' De belangrijkste verklaring voor de huidige tegenwind zijn de aanhoudende problemen bij Reed Travel. Vorig jaar werd ontdekt dat de Britse reisdochter de adverteerders misleidde door te hoge oplages af te geven. Het management vloog eruit maar Reed Elsevier moest wel opdraaien voor de schade van 1,5 miljard gulden en ook dit jaar blijkt de affaire nog door te zieken. ,,De winstdaling bij Reed Travel draagt aanzienlijk bij aan het lagere resultaat bij Reed Elsevier'', bevestigde financieel directeur F. Covers bij de uitgever vanochtend. ,,Maar voor volgend jaar gaan we ervan uit dat de problemen zijn opgelost.''

Aan de hoge investeringen voor de elektronische uitgaven zal volgend jaar nog geen eind komen. Jaarlijks steekt Reed Elsevier circa 200 miljoen gulden in de aanleg van een infrastructuur voor de wetenschappelijke uitgaven. ,,Tegenover dat bedrag staan nog maar heel weinig inkomsten. Die ontwikkeling valt gewoon tegen en het zal nog wel even duren voordat er veel belangstelling is voor die elektronische uitgaven'', stelt analist Westeneng.

Met de strategie van elektronische publicaties verschilt de Nederlands-Britse uitgever met Wolters Kluwer die veel meer geld steekt in ,,content', de inhoud, en minder in de infrastructuur. ,,Het grote probleem is dat er voor Reed Elsevier geen weg terug meer is. En bij elke overname die zij doen, moet er weer geïnvesteerd worden om die gekochte publicaties in te passen'', aldus Westeneng.

Volgens financieel directeur Covers vallen de kosten om de elektronische uitgaven mogelijk te maken momenteel tegen. ,,Maar het effect is niet erg aanzienlijk. Je moet denken aan nauwelijks één procent van de winstgroei.''Het wetenschappelijke segment, waar deze investeringen worden verricht, kampte verder nog met de crisis in Azië waar minder abonnementen werden verlengd.

Naast Reed Travel en de hoge investeringen noemt de uitgever ook de verkoop van activiteiten als oorzaak van de winstdaling. ,,Reed Elsevier heeft een uitstekende hand van verkopen. Voor uitgever IPC is bijvoorbeeld 2,8 miljard gulden opgehaald, maar dat geld levert natuurlijk nu, op de bank, heel weinig op. Tegelijkertijd zie je mogelijke acquisities steeds duurder worden.''

Eerder dit jaar heeft Reed Elsevier met de overname van de juridische uitgevers Matthew Bender en Shepard in elk geval goede zaken gedaan. De resultaten zijn zoals verwacht en de integratie verloopt volgens plan. Mede hierdoor vallen de resultaten binnen het professionele segment niet tegen. ,,Maar het rendement van deze uitgevers is lager dan de winstgevendheid bij IPC. Dergelijke aan- en verkopen laten de winst zo'n 2 tot 3 procent afnemen'', aldus Westeneng.

Over de speurtocht naar een nieuwe topman valt niets meer te zeggen dan dat het concern nog steeds naarstig op zoek is. In augustus maakte bestuursvoorzitter Herman Bruggink bekend dat zowel hij als zijn Britse evenknie Nigel Stapleton opstapt. Zijn vertrek hield volgens Bruggink verband met de komst van de nieuwe president-commissaris, de Nederlander Morris Tabaksblat. ,,We moeten rekening houden met de Nederlandse en Britse bloedgroepen en daarom is het niet goed om twee Nederlanders aan de top te hebben'', zei hij destijdsBehalve een buitenlandse afkomst moet de nieuwe topman volgens analist Westeneng vooral kijk hebben op de elektronische uitgaven. ,,Dat is wel nodig gezien de huidige problemen.'' Volgens hem is het niet te zeggen dat de verschillende problemen bij de uitgever een gevolg zijn van de wisselingen in de top. ,,Het creëert in elk geval veel onrust en dat kan Reed Elsevier nu net niet hebben.''

NRC Webpagina's
3 DECEMBER 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)