U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
( a d v e r t e n t i e )       
ABN Amro - Financieel testcentrum
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Treinstakingen in Europa
BRUSSEL, 23 NOV. In alle landen van de Europese Unie wordt vandaag actie gevoerd tegen plannen van de Europese Commissie voor gedeeltelijke liberalisering van de spoorwegen. In België, Frankrijk, Luxemburg, Griekenland, Spanje en Portugal wordt vandaag gestaakt bij het spoor. In de overige landen worden aan de reizigers pamfletten uitgedeeld. De actievoerders vrezen dat de plannen van de Commissie voor gedeeltelijke liberalisering zullen leiden tot minder banen en minder veiligheid. Volgens Europees Commissaris Neil Kinnock (Transport) komt de actie te vroeg. De voorstellen voor liberalisering zouden pas volgend jaar worden besproken. In eerste instantie gaat het om een liberalisering van vijf procent van het vrachtverkeer per spoor. Na tien jaar zou een kwart van het vrachtverkeer geliberaliseerd moeten zijn. Volgens de Commissaris moet de liberalisering juist leiden tot een betere concurrentiepositie van het spoor.

Bonn tegen eerste inzet kernwapens
BERLIJN/BRUSSEL, 23 NOV. Duitsland wil dat de NAVO vastlegt nooit als eerste gebruik te maken van kernwapens. Deze zogeheten no-first-use-belofte zou moeten worden opgenomen in het nieuwe strategisch concept dat het bondgenootschap momenteel uitwerkt. Het Duitse voorstel maakt volgens NAVO-functionarissen weinig kans. In ieder geval de landen met kernwapens de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zouden er tegen zijn omdat daarmee het afschrikwekkend karakter van hun kernmachten verloren gaat.

Na ongeval op Schiphol veel mis
SCHIPHOL, 23 NOV. Bij het ongeval met een Transavia-Boeing 757 die op de avond van 24 december vorig jaar naast de landingsbaan terechtkwam, is met de alarmering en de hulpverlening veel mis gegaan. Dat blijkt uit een intern rapport dat de luchthaven naar aanleiding van het ongeluk heeft gemaakt.

Albanezen achter grondwet
TIRANA, 23 NOV. De Albanezen hebben gisteren in een referendum ingestemd met de nieuwe grondwet. Oppositieleider Sali Berisha heeft de regering evenwel beschuldigd van fraude. Volgens de nog onvolledige uitslag heeft negentig procent van de opgekomen kiezers de nieuwe grondwet goedgekeurd. Rond 55 procent van het electoraat kwam naar de stembus; zij negeerden een oproep van Berisha om het referendum te boycotten.

Strijd PvdA om voorzitterschap
DEN HAAG, 23 NOV. De PvdA maakt zich op voor een strijd om het voorzitterschap. De afdeling Groningen heeft het Tweede-Kamerlid Bert Middel kandidaat gesteld; in Amsterdam overwegen de oprichters van het jongerennetwerk Niet Nix, Lennart Booy en Erik van Bruggen, een kandidatuur.

Afscheid Eltingh met wereldtitel
HARTFORD, 23 NOV. De tennissers Paul Haarhuis en Jacco Eltingh hebben hun suprematie in het dubbelspel gisteren bekroond met de wereldtitel. Eltingh beëindigde in het Amerikaanse Hartford tevens zijn tenniscarrière.

Leider Iraanse oppositie gedood
TEHERAN, 23 NOV. Een leider van de Iraanse nationalistische oppositie, Dariush Forouhar, en zijn vrouw zijn gisteren dood aangetroffen in hun woning in de Iraanse hoofdstad Teheran. De twee waren doodgestoken, aldus het officiële Iraanse persbureau IRNA.

Kosten onderwijs
ROTTERDAM 23 NOV. Nederland geeft in vergelijking met andere rijke landen verhoudingsgewijs weinig uit aan onderwijs. Het OESO-gemiddelde ligt op 6 procent van het bruto binnenlands product; Nederland geeft 5,4 procent uit. Toch zijn Nederlanders in algemene zin goed opgeleid.

NRC Webpagina's
23 NOVEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s )
MakeYourDay
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)