U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE

Champions Trophy

Hockeynet

Hockeyploeg lijdt nederlaag tegen Pakistan

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 4 NOV. De Nederlandse hockeyploeg heeft vanmiddag in het toernooi om de Champions Trophy in Lahore met 5-3 verloren van gastland Pakistan. Het was de eerste nederlaag na drie zeges op rij.

De Pakistanen, die het toernooi slecht begonnen met een nederlaag tegen Zuid-Korea, speelden vanmiddag een zeer sterke wedstrijd. Het gastland nam halverwege de tweede helft binnen een mum van tijd een voorsprong van 2-0, maar direct daarop kwam Nederland terug via een veldgoal van Marten Eikelboom.

In de tweede helft behield de energieke thuisploeg het beste van het spel. Meteen na rust schoot Sarwar Pakistan naar 3-1. Bram Lomans leek Nederland opnieuw terug te brengen toen hij met zijn zevende strafcorner eindelijk raak schoot (3-2).

Maar Pakistan liet het niet zover komen. Eerst Sohail Abbas, met een corner, en vervolgens Mohammad Anis met zijn tweede prachtige veldgoal zetten Pakistan op een comfortabele voorsprong (5-2). Lomans bracht de eindstand vijf minuten voor tijd op 5-3.

De nederlaag heeft niet direct consequenties. Nederland staat nog steeds op de eerste plaats met negen punten uit vier wedstrijden. Australië, vrijdag de laatste tegenstander van Nederland, en Pakistan delen de tweede plaats met elk vijf punten. Australië heeft pas drie duels gespeeld. Enigszins geflatteerd mocht gisteren de 5-0 overwinning van Nederland op Zuid-Korea worden genoemd. Vooral in de eerste helft liet Nederland het lelijk afweten tegen de Aziatisch kampioen, die alle gelegenheid kreeg om het spel naar zich toe te trekken. Nederland stelde daar weinig tegenover. Doelman Ronald Jansen voorkwam dat het plichtmatige spel leidde tot een achterstand.

Pas na een half uur kwam de ongeslagen koploper op voorsprong. Piet-Hein Geeris, vorig seizoen topscorer van de Nederlandse hoofdklasse, rondde de eerste aanval doeltreffend af. De flegmatieke centrumspits van landskampioen Den Bosch kwam al na vijf minuten het veld in voor Jaap-Derk Buma, die zich niet aan de opdrachten hield. ,,En dan moet je eruit om even bij te praten op de bank'', zei bondscoach Oltmans.

Na rust speelde Nederland gretiger. Het overwicht leidde tot een serie kansen en strafcorners. Na het tweede doelpunt van uitblinker Geeris, een droge uithaal in de 41ste minuut, was de ban gebroken. Sterspeler Teun de Nooijer tilde de stand naar 3-0.

Diens Bloemendaal-clubgenoot Remco van Wijk benutte korte tijd later de vijfde strafcorner. Specialist Lomans zat op dat moment op de bank met een enkelblessure. De mooiste treffer kwam gisteren op naam van Eikelboom. De spits van Amsterdam speelde zich via een lange solo vrij en scoorde uit een moeilijke hoek. ,,Een wereldgoal'', zei Oltmans. ,,Maar niet een die je maakt bij een stand van 0-0.''