U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Digitale vluchtweg
Het onafhankelijke Belgradose radiostation B92, dat twee jaar geleden zijn toevlucht nam tot het Internet nadat het door de Servische autoriteiten uit de lucht was gehaald, stelt verboden en opgedoekte media in de gelegenheid om via hun website nieuwsberichten uit te zenden.

Websites van Pentagon zijn lek
Verschillende Amerikaanse militaire en overheidswebsites zijn lek. Als gevolg van dit probleem hebben onbevoegden toegang tot alle documenten op de Internetcomputers van onder meer het Pentagon, de Amerikaanse luchtmacht, de ruimtevaartorganisatie NASA en het laboratorium van het ministerie van Energie.


Ook op zijn site is Wim de Bie het lichtend middelpunt. Daar wil hij op zijn bekende wijze 'het maatschappelijk debat aanjagen'. Op zondagavond doet hij dat in zijn nieuwe wekelijkse programma Spreker: Wim de Bie, dat hij zelf omschrijft als 'een serie lezingen met lichtbeelden' (Ned.3, 22.45-23.09u.). De rest van de week moet het debat losbranden via de VPRO-site.

De Bie is De Toekomstman en hij biedt hulp aan bij het nadenken over de voorbereidingen op het jaar 2030. Als een soort opwarmertje geeft hij elke werkdag via zijn webcam een uitspraak mee, geschreven op een flap-over. We zien een diepzinnig kijkende De Bie naast het bord waarop weinig verheffende teksten staan als: 'Sorry vandaag geen ISDN-aansluiting' of 'Veel werken van Mozart zijn geschreven door Goethe'.

Afgelopen woensdagavond konden kijkers hun vragen en opmerkingen rechtstreeks aan De Toekomstman richten tijdens zijn online-spreekuur. Circa zeventig mensen maakten het 'begin van de 21e eeuw', zoals De Bie het digitale spreekuur aankondigde, mee en stelden vragen over het leven in de toekomst. De vragen verschenen in volgorde van binnenkomst op het scherm. De Bie maakte er een selectie uit en gaf, recht in de webcam kijkend, antwoord. Bezoekers konden vragen door middel van een puntensysteem waarderen en een vraag als 'hoe wonen we in 2030' promoveren tot een belangrijke vraag. Van deze vragensessie is niets terug te vinden op de site. Dat is jammer aangezien het medium zich hiervoor juist uitstekend leent.

(www.vpro.nl/debie)

NRC Webpagina's
31 OKTOBER 1998




( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)