U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
NOC*NSF

Internationaal Olympisch Comité


Terpstra stelt zich kandidaat voor het EOC

Door onze redacteur HANS KLIPPUS
PAPENDAL, 14 OKT. Oud-staatssecretaris Erica Terpstra heeft zich kandidaat gesteld voor het bestuur van de Europese Olympische Comités (EOC). Zij dingt volgende maand met vier andere kandidaten mee om de plaats die in het vijftienkoppige college is vrijgekomen door het vertrek van de voormalige voorzitter van NOC*NSF, Wouter Huibregtsen. Tweede-Kamerlid Terpstra is door interim-voorzitter Joop van der Reijden voorgedragen in het nieuwe bestuur van de Nederlandse overkoepelende sportbond. De voormalige topzwemster zal de portefeuille internationale zaken beheren. Een bestuursfunctie binnen de EOC wordt als een logisch uitvloeisel daarvan gezien.

Het bestuur van de EOC is het uitvoerende orgaan van de organisatie van de 48 nationale olympische comités uit Europa. De Belg Jacques Rogge is de voorzitter. Hij wordt genoemd als toekomstig opvolger van IOC-president Juan Antonio Samaranch. Mede op voordracht van Rogge werd Huibregtsen vorig jaar november in Stockholm gekozen in het EOC-bestuur. Nadat de Nederlander was afgetreden als voorzitter van NOC*NSF moest hij ook zijn internationale zetel opgeven. Huibregtsen zelf had willen blijven zitten, maar het bestuur van NOC*NSF steunde die wens niet.

De verkiezing voor de opengevallen plaats binnen het bestuur van de Europese Olympische Comités wordt volgende maand in Sint-Petersburg gehouden. Terpstra moet het opnemen tegen kandidaten uit Polen, Portugal, Tsjechië en Wit-Rusland. De nieuwe man of vrouw zal voorlopig voor drie jaar zitting hebben. Nederlandse sportbonden streven al jaren naar meer internationaal zwaarwegende bestuurlijke functies. Binnen het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het belangrijkste sportbestuurlijke orgaan ter wereld, zijn er twee Nederlandse plaatsen, die van kroonprins Willem Alexander en oud-judoka Anton Geesink.

Terpstra wenst geen commentaar te geven op haar internationale kandidatuur. De oud-staatssecretaris vindt het daarvoor nog te vroeg. Ze wil eerst afwachten of ze op 3 november in het nieuwe bestuur van NOC*NSF zal worden gekozen.


Zie ook:
Huijbregtsen: Samaranch was judas (13 oktober 1998)

De discussie die destijds werd gevoerd (met verschillende artikelen) (6 februari 1998)

NRC Webpagina's
14 OKTOBER 1998




( a d v e r t e n t i e s )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)