U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
( a d v e r t e n t i e )        
Pellegrom
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Amerikanen willen zowel berisping als aanblijven Clinton
WASHINGTON, 16 SEPT. Een ruime meerderheid van de Amerikanen wil dat president Clinton in functie blijft. Wel is de publieke opinie negatiever dan ooit over zijn morele karakter. Dat blijkt uit verschillende opiniepeilingen. Het Witte Huis probeert intussen te voorkomen dat de videoband van het verhoor van Clinton openbaar wordt gemaakt.

Forse boete dreigt voor P&O Nedlloyd
ROTTERDAM, 16 SEPT. P&O Nedlloyd en dertien andere containerrederijen hebben van de Europese Commissie een gezamenlijke boete gekregen van ongeveer 600 miljoen gulden. Het is de grootste boete die ooit door de Commissie is uitgedeeld. De rederijen worden beschuldigd van misbruik van hun monopoliepositie bij het vervoer van containers op de Noord-Atlantische routes tussen Europa en Noord-Amerika. Dat heeft de Commissie vanmiddag bekendgemaakt. De boetes kunnen voor de belangrijkste deelnemers aan de alliantie TACA (Trans-Atlantic Conference Agreement) oplopen tot 100 miljoen gulden per rederij.

Oppositie Albanië negeert ultimatum
TIRANA, 16 SEPT. De aanhangers van de Albanese oppositieleider Sali Berisha hebben een ultimatum van de regering, hun wapens in te leveren, massaal genegeerd. Wel gaven ze twee tanks terug die ze maandag op het leger veroverden. Ook trokken ze de gewapende bewakers van hun hoofdkwartier terug. Voor later vandaag kondigde Berisha een nieuwe betoging tegen de regering aan. De Albanese premier, Fatos Nano, uitte zich gisteravond voor het eerst na twee dagen van anarchie - waarbij zijn kantoor door Berisha's aanhang werd verwoest - weer in het openbaar. In het parlement beschuldigde hij Berisha, leider van de Democratische Partij (PD), opnieuw van een poging tot staatsgreep.

UNCTAD: kans op wereldwijde recessie
AMSTERDAM, 16 SEPT. Als er geen verdere internationale maatregelen worden genomen loopt de wereldeconomie volgend jaar kans om in een recessie terecht te komen. Al dit jaar valt de economische groei wereldwijd terug van 3,2 procent in 1997 tot 2,0 procent. Dit schrijft de Organisatie voor Handel en Ontwikkeling van de Verenigde Naties (UNCTAD) in het jaarrapport over 1998 dat vandaag is vrijgegeven.

Vergoeding voor wateroverlast
ROTTERDAM, 16 SEPT. Het kabinet stelt een vergoeding in het vooruitzicht voor ondernemers en particulieren die zijn gedupeerd door de wateroverlast. Vrijdag valt de beslissing over de hoogte van zo'n uitkering, zo hebben premier Kok en minister Apotheker (Landbouw) gisteren laten weten.

'Rusland dreigt uiteen te vallen'
MOSKOU, 16 SEPT. Rusland dreigt net als de Sovjet-Unie in 1991 ,,een voor een zijn ledematen te verliezen''. Het land heeft hoognodig ,,een nieuwe nationale doctrine nodig om te voorkomen dat de staat en de maatschappij uiteenvallen.'' Dat zegt generaal en Doemalid Andrej Nikolajev, leider van de landelijke Beweging voor Volksmacht en Vrije Arbeid, in een vraaggesprek met deze krant. Zijn nieuwe politieke beweging roept op tot het herstel van een ,,patriottische staatsmacht'.

Soedan, Burundi vechten in Congo
NAIROBI, 16 SEPT. Steeds meer landen mengen zich in de Congolese oorlog. Volgens berichten heeft Soedan troepen gestuurd ter versterking van het regeringskamp en is Burundi de rebellen militair te hulp gesneld. Rwanda, dat zijn aantoonbare steun voor de rebellen tot dusverre ontkent, dreigt nu met een openlijke interventie.

NRC Webpagina's
16 SEPTEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s)
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)