U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
( a d v e r t e n t i e )        
Pellegrom
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Onderzoek naar schenking bank voor Mondriaan
DEN HAAG, 3 SEPT. De Algemene Rekenkamer stelt een onderzoek in naar de schenking van 110 miljoen gulden door De Nederlandsche Bank aan de stichting Nationaal Fonds Kunstbezit. Uit deze schenking is eind vorige week het schilderij Victory Boogie Woogie van Mondriaan gefinancierd. De Rekenkamer, die overheidsuitgaven controleert, inventariseert ,,welke wettelijke regelingen van toepassing zijn en hoe de regelingen vervolgens zijn toegepast'', aldus een woordvoerster.

'Cultuur bedreigd door tweedeling'
AMSTERDAM, 3 SEPT. Staatssecretaris Rick van der Ploeg (cultuur) wil een eind maken aan de volgens hem dreigende tweedeling tussen de gesubsidieerde traditionele kunst voor de elite en de vaak commerciële cultuur voor de massa. De gesubsidieerde kunstwereld moet, vindt hij, meer moeite doen om jongeren te bereiken. De overheid moet inventievere marktinstrumenten inzetten, zoals fiscale voordelen bij sponsoring, om de kunst te helpen aan meer eigen inkomsten.

Jeltsin alsnog tot concessies aan parlement bereid
MOSKOU, 3 SEPT. President Jeltsin heeft vanmorgen zijn vijanden in de Doema een olijftak toegestoken. Om Rusland uit de politieke impasse te halen wil hij de onderhandelingen over de herverdeling van de macht tussen president en parlement, die zondag zijn afgebroken, hervatten.

CDA wil WAO weer hervormen
DEN HAAG, 3 SEPT. Het CDA wil de Wet op de Arbeidsongeschiktheid (WAO) hervormen. De grootste oppositiepartij wil dat arbeidsongeschikten op termijn weer voor de volledige duur van hun uitkering kunnen rekenen op zeventig procent van het laatst verdiende loon. Nu hangt de duur van de WAO-uitkering onder meer af van het arbeidsverleden.

Apotheken zijn monopolie kwijt
DEN HAAG, 3 SEPT. Ziekenhuisapothekers mogen voortaan medicijnen leveren aan patiënten buiten het ziekenhuis. Tot dusver was dat verboden. Naar verwachting zullen de prijzen van medicijnen hierdoor dalen of minder sterk stijgen. Een meerderheid van de Tweede Kamer ging gisteren akkoord met een wetsvoorstel daartoe.

Huygensprijs voor Ter Balkt
DEN HAAG, 3 SEPT. De Constantijn Huygensprijs 1998 is toegekend aan H.H. ter Balkt. De 59-jarige dichter en romanschrijver krijgt de prijs, waaraan een bedrag van tienduizend gulden verbonden is, voor zijn hele oeuvre.Herman Hendrik ter Balkt debuteerde in 1969 als Habakuk II de Balker met de bundel Boerengedichten.

Terreurwetten na 'Omagh' strenger
LONDEN, 3 SEPT. Het Britse en het Ierse Lagerhuis hebben gisteren wetten aangenomen die de veroordeling van verdachten van terreurdaden vereenvoudigen. De twee wetten zijn ontworpen na de door de 'Real IRA' opgeëiste bomaanslag in de Noord-Ierse stad Omagh, waarbij op 15 augustus 28 mensen om het leven kwamen.

Geen bezoek aan kind draagmoeder
AMSTERDAM, 3 SEPT. Het echtpaar Peeters uit Hoofddorp dat vorig jaar in het nieuws kwam doordat een Britse draagmoeder de voor het paar bedoelde baby niet wilde afstaan, mag het kind niet bezoeken. Het kind, van wie Clemens Peeters de biologische vader is, is aan de moeder toegewezen.

Franse minister in coma na operatie
PARIS, 3 SEPT. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Jean-Pierre Chevènement, ligt sinds gisteren in coma door complicaties die zijn opgetreden bij een galblaasoperatie.

Particulieren beleggen beter
DEN HAAG, 3 SEPT. Pensioenfondsen en grote verzekeraars zijn maar matige beleggers in aandelen. Ze doen het in elk geval minder goed dan het gemiddelde groeicijfer van de beurs, zo blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De particuliere beleggers hadden dus rendementen boven het gemiddelde.

NRC Webpagina's
3 SEPTEMBER 1998



( a d v e r t e n t i e s)
SIRE - Doof

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)