U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
( a d v e r t e n t i e )        
Pellegrom
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
UCI
Tour de France '98
(Met nieuwsartikelen over dopinggebruik)
Wielerunie in beroep tegen relatief milde straf Casagrande

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 3 SEPT. De internationale wielerunie (UCI) tekent beroep aan tegen de schorsing van zes maanden voor de Italiaanse renner Francesco Casagrande wegens dopinggebruik. Het bestuur van de UCI, onder leiding van de Nederlandse voorzitter Hein Verbruggen, vindt de straf niet zwaar genoeg. Het sporttribunaal in Lausanne is om een uitspraak in deze zaak gevraagd.

Casagrande had dit seizoen tijdens de ronden van Trentino en Romandië, in april en mei, een te hoog testosterongehalte. De Italiaanse wielerfederatie schorste hem dinsdag voor dat vergrijp voor een half jaar. De maximale straf bedraagt een jaar.

Casagrande moet overigens op zoek naar een nieuwe ploeg. De Franse teamleiding van Cofidis liet gisteren weten dat het contract met de Italiaan is beëindigd. Directe aanleiding voor de breuk is zijn dopinggebruik. Casagrande ontkent dat hij testosteron heeft gebruikt en beweert dat zijn lichaam de stof aanmaakt.

De UCI besloot gisteren tevens de termijn te verlengen waarin de Australische, Franse en Zwitserse bonden maatregelen moeten nemen tegen de Festina-renners wegens doping tijdens de Ronde van Frankrijk. De betrokken federaties hebben nu tot 1 oktober de tijd om de tuchtzaken af te ronden. De deadline was eerst vastgesteld op 13 september. Frankrijk en Australië hadden om uitstel gevraagd wegens hun nationale regelgeving. Tot aan 1 oktober mogen derhalve de betrokken wielrenners uitkomen in wedstrijden.

Het bericht dat de Franse renner Richard Virenque van Festina het gebruik van verboden middelen heeft toegegeven, is foutief. Dat zei gisteren Gerald Vinsonneau, eerste adjunct-procureur van het parket in Lille. ,,Er is geen enkel nieuw element in het dossier'', stelde hij. ,,De kopman van Festina heeft steeds gezegd dat hij, indien hij positief zou zijn, niets van doping heeft geweten en dat het buiten hem om is gebeurd. Hij is ervan overtuigd dat hij zelf nooit bewust verboden producten heeft genomen.''

Een gerechtelijke bron had dinsdag aan het Franse persbureau AFP gemeld dat Virenque tijdens zijn verhoor, eind juli in Lyon door de gerechtelijke politie in Lille, het innemen van verboden substanties heeft toegegeven. De Franse krant Le Parisien, die de Festina-zaak grondig volgt, sprak gisteren van indirecte bekentenissen van Virenque. ,,Ik weet niet wie de bron is van deze berichten'', zei Vinsonneau. De magistraat liet weten dat de onderzoekersrechter van Lille, Patrick Keil, niet van plan is om Virenque te verhoren. Keil is belast met het onderzoek in de Festina-zaak. Hij zou pas eind oktober de verhoren hervatten, nadat de uitgezonden onderzoekscommissies zijn teruggekeerd. De uitslagen van de haaranalyses van de Festina-renners verwacht Keil begin oktober.

Virenque ontkende dinsdag al met klem zijn zogenaamde bekentenis. ,,Het is een nieuwe poging om ons te vernietigen'', meende hij. De geplaagde wielrenner bereidt zich voor op de Ronde van Spanje, die zaterdag in Cordoba begint.

NRC Webpagina's
3 SEPTEMBER 1998




( a d v e r t e n t i e s )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)