U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Schuldeisers Tulip eens met Begemann


De ongeveer duizend schuldeisers van de Bossche computerbouwer Tulip zijn gisteren akkoord gegaan met de afwikkelingsregeling van de Begemann Groep voor hun vorderingen. De rechtbank in Den Bosch moet over twee weken nog met het voorstel instemmen en dan kan de surseance van betaling worden beëindigd.

De Bredase participatiemaatschappij Begemann, die Tulip van de ondergang heeft gered, biedt de preferente schuldeisers 60 procent van wat ze tegoed hebben en de gewone crediteuren 30 procent. De achtergestelde schuldeisers kunnen rekenen op 20 procent van hun vordering. Eén daarvan is de Nationale Investeringsbank (NIB), die een door de Nederlandse Staat gegarandeerde lening heeft uitstaan van 45 miljoen gulden.

Begemann gaat 25 miljoen gulden in het kwakkelende Tulip pompen. Over een aantal jaren moet de pc-fabrikant een omzet genereren van zo'n 400 miljoen gulden. Voor 1998 rekent Begemann-topman A. Deleye op een productie van 60.000 pc's, die in 2001 opgelopen moet zijn tot 150.000 computers.

Van Aartsen bezorgd over platte oesterMinister Van Aartsen van Visserij maakt zich zorgen over de overlevingskansen van de Zeeuwse platte oester. Uit een voorjaarsonderzoek van het Rijksinstituut voor Visserijonderzoek blijkt dat de sterfte en infectie door het virus Bonamia Ostrea onder deze schaaldieren 3,5 keer zo groot is als in 1997.

Twee jaar geleden dacht het Rivo dat de oesterziekte onder controle was. In een brief aan de Tweede Kamer meldt Van Aartsen dat er waarschijnlijk een verband bestaat tussen de watertemperatuur en de activiteiten van het virus. Bij zachte winters kan de ziekte flink toeslaan. De bewindsman vermoedt dan ook dat de recente zachte Nederlandse winters van invloed zijn geweest op de verhoogde zomersterfte onder de platte oesters.

Van Aartsen schrijft ,,niet optimistisch te zijn over de gevolgen voor het reeds sterk uitgedunde bestand platte oesters''.

Volker Wessels Stevin koopt in DuitslandVolker Wessels Stevin (VWS) heeft zijn slag geslagen in Duitsland. De Rotterdamse bouwer neemt voor een kwart deel in collega Trapp in Wesel, in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Het belang kan de komende drie tot vier jaar groeien naar 75 procent. Trapp is een familiebedrijf, dat vorig jaar een omzet had van een half miljard mark. Voor dit jaar wordt een groei tot 550 miljoen mark verwacht. Trapp heeft buiten Wesel elf vestigingen, vooral in Noord-Rijnland-Westfalen, maar ook in Berlijn en Dresden. Het meer dan 125 jaar oude bedrijf heeft 1.200 mensen in dienst. Trapp is actief in dezelfde sectoren als VWS. Het bedrijf is voor Duitse opdrachtgevers ook actief in Polen en Tsjechië. Op beperkte schaal voert het bedrijf ook projecten in Afrika uit. Trapp werkt veelvuldig samen in bouwcombinaties. Zo is het voor meer dan 125 miljoen mark betrokken bij de Rhein-Main Hoge Snelheidslijn van de Bundesbahn.

Content neemt opnieuw branchegenoot overContent beheer (uitzendbureaus en opleidingen) neemt branchegenoot Intersales over. Dit is de derde overname door Content binnen een kwartaal. Intersales heeft een omzet van 11 miljoen gulden en werkt vanuit een landelijke vestiging met twintig werknemers. Intersales is marktleider in uitzend- en detacheerwerk in de toeristische en recreatieve sector, waar Content nog niet actief is. Content beschikt wel over een toeristische opleiding bij dochter Schoevers (opleidingsinstituut). Content betaalt de overname deels met eigen aandelen en deels contant.

NRC Webpagina's
9 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)