U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Financiën
Nederlandsche Bank


Staatsschuld daalt 5 mld gulden extra

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 9 JULI. De staatsschuld wordt dit jaar met 5 miljard gulden extra verlaagd. Een reserve op de balans van De Nederlandsche Bank valt vrij als gevolg van de nieuwe balans van de centrale bank in verband met de Economische en Monetaire Unie.

Dat hebben De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën vanmorgen bekendgemaakt.

De staatsschuld bedraagt op dit moment ruim 430 miljard gulden. De reductie van 5 miljard betekent een meevaller voor het nieuwe kabinet omdat er minder rente hoeft te worden betaald. De rentebetaling neemt, uitgaande van een tarief van 5,25 procent, af met ruim 260 miljoen gulden. Bij de berekeningen over het financieel kader van het nieuwe kabinet is al rekening gehouden met een meevaller van 250 miljoen gulden.

De overgang naar de derde fase van de EMU, waarbij de gulden wordt vervangen door de euro, gaf aanleiding tot actualisatie van de financiele positie van De Nederlandsche Bank.

Volgens de centrale bank, daartoe aangespoord door het ministerie van Financiën, is het ,,mogelijk en verantwoord'' om een zogenoemde reserve-afdracht van 5 miljard gulden over te boeken naar de Staat. De aandelen van de centrale bank zijn voor honderd procent in handen van de staat.

In een gisteren verstuurde brief naar De Nederlandsche Bank schrijft demissionair minister Zalm van Financiën dat ,,deze afdracht zal worden gereserveerd voor een navenante vermindering van de overheidsschuld''.

De Nederlandsche Bank wordt een onderdeel van het Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB). Voor de centrale bank is dit aanleiding geweest om te onderzoeken op welke wijze haar openingsbalans zou moeten worden vormgegeven.

Het ESCB zal vanaf het moment van overgang naar de monetaire unie nieuwe geharmoniseerde grondslagen voor waardering en resultaatbepaling hanteren, waarbij de centrale bank moet aansluiten. Als gevolg van deze nieuwe boekhoudkundige regels is een hergroepering van balansposten noodzakelijk; en valt uiteindelijk een reserve van 5 miljard gulden vrij.

Uit een vergelijking met de balans van de centrale banken bleek dat De Nederlandsche Bank een relatief groot eigen vermogen heeft. Op dit moment bedragen de reserves 28 miljard gulden. In hun verkiezingsprogramma's hebben de politieke partijen een lans gebroken om een deel van dit vermogen 'af te romen' en te gebruiken voor een reductie van de staatsschuld.

De centrale bank gaat een deel van de in de loop der jaren gevormde reserves omzetten in aandelenkapitaal. Het maatschappelijk kapitaal is nu slechts 10 miljoen miljoen gulden groot en dateert van de oprichting van de bank in 1888. Het gaat omhoog naar 500 miljoen euro, omgerekend ongeveer 1,1 miljard gulden.

NRC Webpagina's
9 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)