U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Film van moord op Kennedy op video uitgebracht

Door onze correspondent
WASHINGTON, 1 JULI. Het beroemde amateurfilmpje dat Abraham Zapruder op 22 november 1963 in Dallas maakte van de moord op president John F. Kennedy, wordt eind volgende maand uitgebracht op video. In een eerste oplage van 100.000 zal de band met het zogeheten Zapruder-filmpje voor 19,95 dollar verkrijgbaar zijn.

Het filmpje, dat 26 seconden duurt, wordt op de video toegelicht met een documentaire van drie kwartier. De oorspronkelijke beelden vormen een van de meest intensief bestudeerde stukjes film in de geschiedenis. Gefilmd met een snelheid van 18,3 beeldjes per seconde laat het soms schokkerige 8-millimeterfilmpje tot in detail de chronologie van de aanslag zien.

De video wordt uitgebracht door de nabestaanden van Zapruder, die stierf in 1970. Daarmee snijden ze de Amerikaanse overheid de pas af: die kondigde onlangs aan de Zapruder-film ,,tegen de laagst redelijke prijs'' beschikbaar te zullen stellen aan het publiek, op grond van een wet uit 1992, die bepaalt dat vrijwel alle overheidsdossiers over de moord op Kennedy openbaar gemaakt moeten worden. Het filmpje speelde een belangrijke rol in het onderzoek van de Warren-commissie naar de moord. Het origineel wordt bewaard in de National Archives in Washington. De erven-Zapruder hadden van de overheid 18,5 miljoen dollar gevraagd voor de exclusieve rechten, maar het ministerie van Justitie wilde maar drie miljoen betalen.

Image of An Assassination: A New Look at the Zapruder Film, zoals de video gaat heten, kan het debat over de ware toedracht van de moord opnieuw doen oplaaien. Op het filmpje, waarvan de kwaliteit met digitale technologie is verbeterd, is te zien dat Kennedy's hoofd na het fatale schot heftig naar achteren schiet. Dat lijkt een aanwijzing dat het schot van rechts vóór de auto afkomstig moet zijn, en niet van achteren, vanwaar Lee Harvey Oswald volgens de officiële lezing schoot.

Maar deskundigen wijzen erop dat zorgvuldige bestudering van de beeldjes 313 en verder laat zien dat het hoofd eerst heel kort naar voren beweegt, als het van achteren getroffen wordt door de kogel. Pas daarna volgt de krachtige achterwaartse beweging, als het hoofd uiteenspat. Voor de video zijn stuk voor stuk alle beeldjes gefotografeerd en vervolgens weer tot een film gemaakt. Voor het eerst zijn ook de stukjes beeld tussen de tandwielgaatjes, het 'inter-sprocket material', overgenomen.

NRC Webpagina's
1 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)