U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Fortis
ABN AMRO
Generale Bank

Top van Generale Bank is voor Fortis

Door een onzer redacteuren
BRUSSEL/ROTTERDAM, 30 MEI. In de top van de Belgische Generale Bank, die gisteren in Brussel bijeen was, is verdeeldheid ontstaan over de rivaliserende biedingen van Fortis en ABN Amro.

Op één na alle commissarissen geven de voorkeur aan het bod van het Nederlands-Belgische financiële concern Fortis, de zes directieleden hebben daarentegen reserves en één commissaris gaf geen oordeel.

Het advies van de directieleden en commissarissen, die samen de raad van bestuur vormen, is officieel ,,confidentieel'', maar bronnen in Brussel hebben de opvattingen binnen het bestuur bevestigd. De meerderheid van de bestuurders constateert dat het bod van ABN Amro wel hoger is dan dat van Fortis en rekent er min of meer op dat Fortis daaraan de komende tijd iets zal doen. ,,De bal ligt nu op de helft van Fortis'', aldus een insider.

Voorafgaand aan de vergadering van het bestuur hadden zowel de bankverzekeraar Fortis (onder meer VSB, Amev, MeesPierson) als ABN Amro er alles aan gedaan om hun bieding zo aantrekkelijk mogelijk te maken. ABN Amro maakte gisteravond bekend de koers van haar aandeel van 52 gulden op dinsdag - toen het bod werd uitgebracht - te garanderen tot een maximaal koersverlies van drie gulden. Hierdoor is de aandeelhouder van de Generale Bank enigszins verzekerd tegen een koersdaling van ABN Amro en dat is van belang omdat het bod (van 24,5 miljard gulden) grotendeels in aandelen wordt voldaan.

Dat de 28 bestuurders van de Generale Bank na vijf uur vergaderen niet tot een openbaar en eensluidend advies aan de aandeelhouders zijn gekomen, geldt als een verrassing. Eerder had de bank toegezegd het oordeel openbaar te maken. Het vertrouwelijke advies is overgebracht aan de toezichthoudende Commissie voor het Bank en Financiewezen en zal pas later, via het prospectus van de twee rivaliserende bieders, naar buiten komen.

Een woordvoerder van ABN Amro stelde gisteravond niet verrast te zijn door het besloten karakter van het advies. ,,Wij wachten rustig af in het besef dat we een goed bod hebben gedaan.'' Bijna twee weken geleden steunden de bestuurders het bod van Fortis (goed voor 22 miljard gulden in aandelen), maar de zegsman ziet de mogelijke verdeeldheid niet als voordeel voor ABN Amro. ,,Dat is een interpretatie. Het enige wat wij hebben gevraagd is dat ons bod serieus en gelijkwaardig zou worden behandeld en we hebben de indruk dat dat is gebeurd.''

NRC Webpagina's
30 MEI 1998



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)