U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Hockeysters kijken uit naar de finale tegen Australië

Door onze redacteur MARK HOOGSTAD
UTRECHT, 30 MEI. Drie ererondjes liepen de hockeysters gisteren in stadion Nieuw Galgenwaard en na afloop volgde de belofte dat er morgen nog vele zouden volgen. ,,Australië is gewaarschuwd'', sprak verdedigster Dillianne van den Boogaard geestdriftig. ,,Wij zijn zeker niet kansloos.'' En assistent-bondscoach Koen Pijpers: ,,Dit is het moment om Australië te verslaan, met het oog op het prettige verloop van het toernooi, de groeiende vorm van de meeste speelsters en het fantastische publiek dat ons telkens opzweept.''

Met indrukwekkend machtsvertoon baanden de hockeysters zich gisteren een weg naar de finale van het WK in Utrecht. Duitsland werd in een volgepakt stadion slachtoffer voor de tomeloze dadendrang van het elftal van bondscoach Tom van 't Hek, dat steeds meer de contouren krijgt van een kampioensformatie. De cijfers die na zeventig minuten op het scorebord stonden, deden zelfs de meest verstokte critici tollen op hun benen: 6-1. Met die uitslag realiseerde de vrouwenploeg en passant de grootste overwinning op Duitsland sinds 10 april 1960, toen het 5-0 werd. Australië is morgen de tegenstander van de hockeysters. ,,We krijgen nu een echte finale'', zo voorspelde Van 't Hek direct na afloop. Eén voordeel heeft zijn ploeg. ,,Wij hebben ons doel bereikt en kunnen vrijuit spelen'', aldus de bondscoach, die zich kort daarop uit de voeten maakte om zijn vrouw bij te staan bij de aanstaande bevalling. De persconferentie liet hij over aan assistent Pijpers, die daarmee een prettig debuut beleefde achter de microfoons.

Waar de mannenploeg van bondscoach Roelant Oltmans zondag lelijk voor schut ging tegen Duitsland, speelden de vrouwen de doorgaans goed georganiseerde tegenstander gisteren van de mat. De sleutel tot de overwinning lag andermaal op het middenveld waar spelverdeelster Carole Thate excelleerde en bijgestaan werd door twee andere stille krachten, Margje Teeuwen en Jeannette Lewin. Steun kreeg het drietal van het centrale verdedigingduo Deiters/Van den Boogaard, dat gaandeweg het toernooi met steeds meer vertrouwen over het veld beweegt.

Van den Boogaard stond met rake strafcorners aan de basis van de ruime overwinning. In de openingsfase, waarin Nederland sterk voor de dag kwam, sloeg de verdedigster van Den Bosch nog twee keer mis. Waarna haar clubgenote Ageeth Boomgaardt zich ging bemoeien met de uitvoering. Haar inzet in de zevende minuut werd weliswaar gekeerd, maar in de rebound brak aanvoerster Thate de score alsnog open door van dichtbij keepster Zwehl te passeren.

Tien minuter later vergrootte Van den Boogaard de marge vanaf de rand van de cirkel. Een rake tip-in van Heike Lätzsch bracht Duitsland, zonder spelverdeelster Britta Becker, in de 23ste minuut terug in de wedstrijd, maar een geslaagde strafcorner van opnieuw Van den Boogaard brak het verzet van de ploeg waarvan Nederland vorig jaar nog met 2-0 verloor in het toernooi om de Champions Trophy. Thate, Donners en Teeuwen bouwden de voorsprong na rust verder uit naar de recordhoogte.

De gedaanteverwisseling van de hockeysters mag opmerkelijk worden genoemd. Na een slechte voorbereiding, met tal van blessures en belabberd spel, leek de ploeg van Van 't Hek veroordeeld tot een bijrol in Utrecht. Net op tijd echter kreeg de bondscoach zijn selectie in het gareel en stroomde de ziekenboeg leeg. Cruciaal was de openingswedstrijd tegen Nieuw Zeeland, dat het initiatief vorige week woensdag gaandeweg uit handen gaf waarvan de Nederlandse hockeysters gretig van profiteerden.

Het bleek de inleiding voor een zegereeks waarvan het einde, als het aan de hockeysters ligt tenminste, voorlopig niet in zicht is. Thate schreef de onvoorziene serie toe aan volharding. ,,Ons zelfvertrouwen is afgelopen week enorm gegroeid, waardoor we steeds beter zijn gaan hockeyen. Vandaag viel alles samen en gaf onze wilskracht uiteindelijk de doorslag.''

Plotseling oogt het elftal evenwichtig en volwassen. In de opbouw worden weinig fouten meer gemaakt en onder aanvoering van een aantal routiniers stijgen zelfs de waterdragers boven zichzelf uit. ,,Overwinningen geven ons telkens weer meer energie'', zo verklaarde Pijpers de stijgende lijn van zijn ploeg. Of dat voldoende is om het atletische Australië te bedwingen is zeer de vraag. Van de vijf oefenduels die beide ploegen dit jaar tegen elkaar speelde, won de wereldkampioen vier keer. De Austrakische bondscoach Ric Charlesworth zei gisteren de komende tegenstander niet te vrezen. ,,Het enige wat me verontrust is het enthousiasme van het publiek. Die zullen als één man achter de thuisploeg gaan staan.'' Pijpers op zijn beurt kondigde aan opnieuw een grondige analyse te zullen maken van Australië. ,,We pakken vanavond nog een soepje en zagen ze morgen weer helemaal doormidden op de video.'' Scout Robbert Delissen vervult daarbij een belangrijke rol. Zijn conclusie: ,,Argentinië heeft vandaag laten zien dat zodra de middenlijn wordt gepasseerd, zelfs Australië kwetsbaar kan zijn. Daar ligt onze uitdaging.''

NRC Webpagina's
30 MEI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)