U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
IMF
Bureau Moskou


IMF stemt in met Russisch reddingsplan

Door onze correspondent FRANK WESTERMAN
MOSKOU, 30 MEI. Het Internationale Monetaire Fonds heeft gisteren met instemming gereageerd op de door Rusland genomen maatregelen om de financiële crisis te bezweren.

Het Fonds ziet voorlopig geen reden voor een grootschalig noodkrediet, maar heeft wel de uitkering van een al eerder toegezegde lening van 670 miljoen dollar voor eind juni in het vooruitzicht gesteld.

Terwijl de aandelenkoersen en de roebel gisteren stabiel bleven, gaf het Amerikaanse agentschap Moody's Rusland een negatief rapportcijfer: de kans dat de overheid en een elftal Russische banken hun verplichtingen kunnen nakomen wordt nu door Moody's lager ingeschat. ,,De vooruitzichten zijn ronduit somber,'' aldus het ratingbureau. ,,Rusland balanceert op het randje van de afgrond.''

De regering van de 35-jarige premier Kirijenko publiceerde gisteren een acht pagina's tellend actieplan gericht op het wegnemen van de paniek onder beleggers, die dinsdag en woensdag tot een scherpe beursval leidde. Het plan is verder gericht op het op orde brengen van de overheidsfinanciën. President Jeltsin schortte zijn afspraken op om samen met zijn premier de strategie door te nemen. Per decreet ontsloeg hij behalve het hoofd van de belastingdienst ook de directeur van Transneft, de staatsonderneming die het grootste deel van het Russische net van oliepijpleidingen beheert.

Om de gaten in de begroting te dichten zullen olieconcerns die hun fiscale schulden niet voor 1 juli hebben afgelost, de toegang tot de oliepijpen naar het buitenland verliezen. Wanbetalers hangt voorts confiscatie van eigendommen boven het hoofd. De nieuwe belastingchef, ex-minister van Financiën Boris Fjodorov, propageert een lastenverlichting voor trouwe betalers en gevangenisstraf voor ontduikers.

Voorts zullen de staatsaandelen van tien bedrijven nog dit jaar onder de hamer gaan, met een verwachte opbrengst van 2,5 miljard dollar. De te hoge vraagprijs van 2,1 miljard dollar voor 75 procent plus een aandeel in het laatste staatsoliebedrijf Rosneft zal drastisch worden verlaagd, nadat dinsdag pijnlijk was gebleken dat er geen enkele bieder was. Topman Joeri Bespalov van Rosneft was donderdag al in verband met de mislukte veiling uit zijn functie ontheven. Een nieuwe inschrijving bij een geschatte minimumopbrengst van 1,6 miljard dollar zal volgens de Russische media tot half juli duren.

De regering-Kirijenko wijt de financiële onrust aan ,,een opeenstapeling van negatieve factoren', zoals de crisis op de Aziatische markten en de lage olieprijs.

Het regeringsplan heeft als doel ,,het verzekeren van de stabiliteit van de roebel en dus van de Russische economie in het algemeen.''

NRC Webpagina's
30 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)