U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

Bezorgdheid na proeven Pakistan

Door onze correspondenteneen
NEW DELHI / NEW YORK / LUXEMBURG, 29 MEI. In de hele wereld is met bezorgdheid en verontwaardiging gereageerd op de vijf ondergrondse kernproeven die Pakistan gisteren heeft gehouden als reactie op de vijf kernproeven in India, ruim twee weken geleden.

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif maakte gistermiddag in een televisietoespraak bekend dat zijn land vijf ,,succesvolle'' ondergrondse kernproeven had gehouden. ,,We hebben de rekening vereffend met India'', zei hij. Sharif bood India aan te praten over alle kwesties tussen India en Pakistan, inclusief de belangrijkste, Jammu en Kashmir, de bergstaat in de Himalaya's die sinds de onafhankelijkheid van India en Pakistan door beide landen wordt opgeëist. In 1948 en in 1965 voerden India en Pakistan een oorlog om Kashmir, dat voor eenderde wordt gecontroleerd door Pakistan, en voor tweederde door India.

De Amerikaanse president Clinton kondigde gisteren zware sancties aan tegen Pakistan, vergelijkbaar met die van ruim twee weken geleden tegen India. In een gezamenlijke verklaring veroordeelden de NAVO en Rusland de nucleaire proeven van zowel India als Pakistan. ,,We zijn zeer bezorgd en verontwaardigd over deze ontwikkeling van een wapenwedloop in Zuid Azie'', aldus de verklaring, uitgegeven na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en de 16 NAVO-landen in LuxemburgPremier Sharif, die stelde dat Pakistan zijn nucleaire programma geheel zelf heeft ontwikkeld, zei verder dat zijn land geen ,,gevoelige technologieën'' zal doorgeven aan andere landen. Westerse waarnemers menen dat het Pakistaanse nucleaire programma is gebaseerd op kennis die het land van zijn bondgenoot China heeft gekregen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde aanmerkelijk minder scherp dan op de Indiase kernproeven, toen Peking New Delhi beschuldigde van ,,hegemonistische motieven''. Een woordvoerder zei gisteren dat China ,,uiterst bezorgd en ongerust is over de nucleaire wapenwedloop in Zuid-Azië.''

De Pakistaanse regering gaf gisteren geen details over de aard of de locatie van de kernproeven, maar volgens experts werden ze gehouden in Chagai, in de woestijnprovincie Baluchistan, ongeveer 500 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Islamabad. De explosie had volgens metingen in verschillende landen een kracht van 5 op de schaal van Richter. Met het oog op de te verwachten sancties, kondigde Sharif gisteren de noodtoestand in Pakistan af.

De Indiase premier, Atal Behari Vajpayee, zei gisteren in New Delhi dat het Pakistaanse besluit tot de kernproeven ,,ons beleid (om kernproeven te houden) heeft gerechtvaardigd.'' De Pakistaanse kernproeven komen voor de Indiase regering niet als een verrassing, zei Vajpayee. Op de vraag of India zijn moratorium op kernproeven handhaaft, zei de premier: ,,Er is een nieuwe situatie gecreëerd en alles zal worden meegenomen in de formulering van ons beleid.''

Premier Nawaz Sharif zei in zijn toespraak tot de bevolking dat Pakistan de internationale economische sancties zal aanvaarden. Hoewel een aantal buitenlandse leiders, onder wie president Clinton, regelmatig telefonisch had gevraagd om zelfbeheersing, zei Sharif dat Pakistan ,,alleen op zichzelf kan vertrouwen.''

De Pakistaanse economie is sterk afhankelijk van buitenlandse steun en leningen van de monetaire instituten en zal nu vermoedelijk enkele miljarden dollars per jaar mislopen. ,,We zullen moeilijkheden krijgen'', voorspelde Sharif, ,,maar als u de kracht opbrengt kunnen we niet falen.'' ,,Ik geef u de garantie dat als het land maar één maaltijd per dag krijgt, dan zullen mijn kinderen ook maar één maaltijd per dag krijgen.'' Sharif kondigde aan dat de Pakistaanse overheid een groot aantal regeringsgebouwen zal verkopen en de opbrengst zal gebruiken om de lasten van de bevolking te verlichten.

De Pakistaanse regering riep de noodtoestand uit met het oog op de te nemen impopulaire maatregelen. Maar concrete maatregelen zijn nog niet getroffen, details zijn nog niet bekend gemaakt. In de steden Islamabad, Peshawar, Lahore en Karachi gingen duizenden bewoners met Pakistaanse vlaggen de straat op en vielen elkaar om de hals toen het nieuws over de kernproeven bekend werd. Bewoners schoten met halfautomatische geweren in de lucht en trakteerden elkaar op snoepgoed om de ontploffing van de eerste Pakistaanse nucleaire bommen te vieren. Voor het huis van premier Sharif in Lahore verzamelden zich honderden mensen om hem hun eer te betuigen. De Pakistaanse media bejubelen de kernproeven. ,,Pakistan heeft eindelijk de juiste keuze gemaakt'', aldus de The Nation. Wel waarschuwde de krant voor de euforische stemming onder de bevolking. Nu de wereld zich tegen Pakistan keert, krijgt het land waarschijnlijk te maken met de moeilijkste kwestie uit zijn geschiedenis, aldus de krant.

NRC Webpagina's
29 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)