U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

Australië onttroont titelhouder

Door een onzer redacteuren
UTRECHT, 29 MEI. Het gezicht van 's werelds beste hockeyer veranderde gaandeweg in een pijnlijke grimas. Shahbaz Ahmad liet gisteren opnieuw fraaie staaltjes zien, maar de inspanningen van het lichtvoetige fenomeen konden niet voorkomen dat Pakistan op de negende dag van de WK in Utrecht werd onttroond als wereldkampioen. Australië boorde in het laatste groepsduel het laatste restje hoop van de titelverdediger de grond in, 3-1. Met gebogen hoofd stapte The man with the electric heels van het kunstgras.

Als een verrassing kwam de uitschakeling niet. Pakistan liet bij vlagen hoogstaand hockey zien, maar was slordig in de afronding en uitermate kwetsbaar in defensief opzicht. Bovendien bleef de selectie van bondscoach Islahuddin Siddiqui in de vijf groepswedstrijden telkens het antwoord schuldig op het fysieke spel dat sinds een aantal jaren de boventoon voert in het internationale hockey. Shahbaz stapte gisteren met rugklachten uit bed en wilde het duel met Australië aan zich voorbij laten gaan. Toen bleek dat meer spelers, onder wie topscorer Kamran Ashraf en collega-spits Shahbaz junior, met blessures worstelden, gaf de virtuoos gehoor aan de oproep van de bondscoach om toch maar van start te gaan. Weergaloos soleerde Shahbaz een paar keer door de Australische defensie, maar telkens moest hij lijdzaam toezien hoe sommige van zijn ploeggenoten geen vervolg konden geven aan zijn meesterlijke passes.

Nog wreder was het lot van Pakistans aartsrivaal India, dat gisteren niet opgewassen bleek tegen Canada. Twee dagen na de sensationele puntendeling met titelkandidaat Duitsland (4-4) waren de Noord-Amerikanen ditmaal met 4-1 te sterk voor de Indiërs, die daarmee tegen de vierde nederlaag binnen acht dagen opliepen. Van de vijf groepsduels werd er slechts één gewonnen, dinsdag tegen Nieuw Zeeland (1-0).

Door de nederlaag werd de ploeg van bondscoach Vasudevan Baskaran verwezen naar de strijd om de negende tot en met twaalfde plaats. Daarin komt India morgen uit tegen Polen. Nieuw Zeeland en Maleisië zijn de andere gegadigden voor de negende plaats in de eindrangschikking. Ongeacht de uitslag van de twee resterende duels kunnen coach Baskaran en zijn spelers zich opmaken voor een woedende menigte bij thuiskomst.

Een van de toeschouwers bij het duel tegen Canada was gisteren de machtige Indiase bondsvoorzitter Sukhbir Singh Gill. Het gevolg van de omstreden politiechef uit Punjab bestond uit zes lijfwachten, onder wie twee met een pistool op zak. Naar de komst van Gill was met enig angst en beven uitgekeken door het organisatiecomité, die de Utrechtse politie verzocht het gezelschap te begeleiden.

NRC Webpagina's
29 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)