U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

H O O F D A R T I K E L :
Tweemaal een is nul


ROTTERDAM EN PORTO mogen in 2001 culturele hoofdstad van Europa zijn. Dat is een gelukwens waard. Wel een gedeelde eer, maar nog niet zo erg als toen de Europese ministers van Cultuur het over de toewijzing voor 2000 dermate oneens bleven dat er voor dat jaar maar liefst negen culturele hoofdsteden werden aangewezen. Om in de toekomst moeilijkheden te voorkomen is nu afgesproken dat jaarlijks twee steden culturele hoofdstad van Europa mogen zijn.

Een hoofdstad is de belangrijkste stad. Twee belangrijkste steden - het bestaat niet, er kan maar één de hoofdstad zijn. Deel die eer en de kans bestaat dat je op nul uitkomt.

Maar het werkelijke probleem is een ander. Geen Europeaan voelt zich aangesproken door het idee 'culturele hoofdstad van Europa'. Hij denkt op dit moment: ik zou naar Lissabon moeten voor de Expo. Dacht er iemand 'ik moet naar Edinburgh' of 'ik moet naar Stockholm', toen die steden Europa als hoofdstad vertegenwoordigden? Amsterdam is culturele hoofdstad geweest, maar zelfs Amsterdammers herinneren zich niet meer wat daarvan te merken was. Rotterdam zal in 2001 evenementen organiseren op het gebied van stedenbouw en culturele diversiteit - precies wat Rotterdam altijd al doet. Het zal nu alleen wat duurder mogen zijn.

Het idee 'culturele hoofdstad van Europa' komt pas tot leven als de ministers van Cultuur in staat zijn om een niet-provinciale filosofie te ontwikkelen als basis. Als ze zich ertoe kunnen brengen om Europees te denken in plaats van nationaal. Als ze erin slagen om een hoofdstad serieus te nemen als hoofdstad: één stad per jaar die met zoveel bravoure het beste laat zien wat zij Europa te bieden heeft dat men van Reykjavik tot Pisa denkt: ik zou erheen moeten.

NRC Webpagina's
29 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)