U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Brussel laat vaste prijs voor boeken voorlopig met rust

Door een onzer redacteuren
BRUSSEL 29 MEI. De vaste prijs voor boeken zal voorlopig worden gehandhaafd, ook als het om grensoverschrijdende afspraken gaat. Die toezegging kregen de ministers van Cultuur van de landen van de Europese Unie gisteren van EU-commissaris Oreja (Cultuur).

Pas als de Europese Commissie een rapport heeft gepresenteerd over de spanning tussen economische regelgeving van de Unie en de culturele waarden van een groot boekenaanbod en opnieuw over de vaste boekenprijs is vergaderd door de ministers van Cultuur kunnen nieuwe maatregelen worden voorgesteld. Enkele maanden geleden tekende de Europese Comissie bezwaren aan tegen de vaste prijsafspraken over boeken in één taalgebied tussen Oostenrijk en Duitsland. In 1984 heeft het Europese Hof van Justitie de Nederlands-Vlaamse prijsafspraken al aangemerkt als strijdig met artikel 85 van het EG-verdrag, dat mededinging regelt en prijskartels uitbant.

In een reactie op de bezwaren van de Commissie tegen de Duits-Oostenrijkse afspraken hebben de EU-ministers van Cultuur al een jaar geleden gevraagd om een onderzoek te laten doen naar de spanningen die bestaan tussen economische regels en het behoud van een zo groot mogelijk cultureel aanbod. Die studie is nog lang niet afgerond.

Demissionair staatssecretaris Nuis van Cultuur heeft uit de uitvoerige vragenlijst die EU-commissaris Van Miert (Mededinging) onlangs aan de Nederlandse boekverkopers stuurde, de indruk gekregen dat Brussel niet alleen onderzoek wil doen naar de grensoverschrijdende prijsafspraken, maar ook naar de nationale, die volgens Nuis natuurlijk in elkaars verlengde liggen.

De staatssecretaris wil koste wat kost vermijden dat Brussel zich inlaat met de afspraken in Nederland. Hij acht het van nationaal belang dat de vaste boekenprijs in Nederland blijft bestaan. ,,We kunnen dat heel gemakkelijk zelf uitmaken en zullen dat recht ons niet door Europa uit de handen laten slaan.''

Nuis blijft een groot voorstander van een vaste boekenprijs omdat uitgevers dan gemakkelijker kunnen besluiten om titels op de markt te brengen die misschien niet economisch rendabel zijn, maar wel van culturele waarde. Naast Nederland kennen ook Duitsland, België, Oostenrijk en Frankrijk vaste boekenprijzen. Eurocommissaris Oreja heeft toegezegd dat het beloofde onderzoek voor de volgende ministersvergadering van 17 november gereed is.

NRC Webpagina's
29 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)