U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Rotterdam mikt als culturele hoofdstad op breed publiek

Door onze kunstredactie
ROTTERDAM, 29 MEI. Het programma van 'Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa 2001' moet nog volledig worden ingevuld, maar één ding staat vast, zegt wethouder H. Kombrink van Cultuur: ,,Het moet een feest voor de hele stad worden. Dus niet alleen voor de mensen die al gewend zijn naar het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen te gaan. Je kunt kiezen voor de zwaardere cultuur of voor cultuur met een brede betekenis. Wij hebben het laatste gedaan.'' Jeugdcultuur zal daarom een belangrijke plek krijgen in het programma.

Kort nadat gisteren bekend geworden was dat de Europese ministers van Cultuur Rotterdam, samen met het Portugese Porto, hadden aangewezen als culturele hoofdstad, kwamen ambtenaren en vertegenwoordigers van culturele instellingen naar het stadhuis om een glas port te heffen op de benoeming. ,,Een aanvaardbaar compromis'', noemt Kombrink de aanwijzing van twee steden.

Overkoepelend thema voor het evenement wordt de leus 'Rotterdam, spiegel van een nieuwe samenleving'. Kombrink: ,,Een aantal karakteristieken van de stad moet in het programma herkenbaar moet zijn: de verbinding met het water, de wederopbouw, het multiculturele aspect.''

Rotterdam gaat uit van een budget van 50 miljoen gulden. De rijksoverheid draagt daaraan 17 miljoen bij, de gemeente zelf ook 17 miljoen en de rest moet komen van sponsors, fondsen en entreegelden. Dat zijn bescheiden bedragen, vergeleken bij de budgetten van vroegere culturele hoofdsteden (Griekenland gaf vorig jaar voor Thessaloniki het recordbedrag van 630 miljoen gulden uit). Vijftig miljoen gulden is genoeg voor een volwaardig programma, zegt Kombrink, ,,maar het zou natuurlijk mooi zijn als het nog wat meer kon worden.'' De wethouder sluit niet uit dat er met het oog op het evenement nieuwe gebouwen in de stad zullen komen, maar daarover zal later pas worden besloten als er meer duidelijkheid is over het programma en andere uitgaven die nodig zijn voor uitvoering daarvan. Kombrink: ,,Ik kan zo een aantal dingen noemen. Jeugdtheater Hofplein heeft meer ruimte nodig, Theater Lantaarn/Venster wil meer filmdoeken, de Kinderkunsthal moet er komen.''

Rotterdam verwacht veel van het evenement. Kombrink: ,,In de eerste plaats is het van cultureel belang, maar natuurlijk zal het ook economisch wat opleveren. Als je ziet wat een aandacht en publiciteit het oplevert, dan is dat natuurlijk van grote waarde. Ervaringen uit het verleden leren dat vooral steden die traditioneel niet zulke toeristische trekpleisters zijn, zoals Glasgow, er ook op langere termijn van profiteren.

De organisatie van 'Rotterdam Culturele Hoofdstad' zal in handen komen van een 'onafhankelijke projectorganisatie', waarschijnlijk in de vorm van een stichting. Kombrink: ,,De politiek moet de randvoorwaarden aangeven, maar op enige afstand blijven.'' De organiserende stichting krijgt een artistieke en zakelijke leiding van 2 3 personen, waarnaar nu wordt gezocht.

Nadat demissionair staatssecretaris Nuis van Cultuur in Brussel uitvergaderd was met zijn collega's uit andere landen, reisde hij door naar het Rotterdamse stadhuis om alle aanwezigen te feliciteren. Nuis is ,,uiterst tevreden dat het Rotterdam nu eindelijk is gelukt.'' Bij wijze van gelukwens had Nuis een fles port meegenomen voor Kombrink, die hij had gekregen van zijn Portugese collega. ,,We zullen een snel een fles jenever terugsturen'', zei Kombrink.

NRC Webpagina's
29 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)