U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Liever geen mediaspektakel voor 'M & M'


De huwelijksinzegening van Maurits en Marilène is een gebeurtenis van de tweede orde. In de raadszaal waren weinig prominenten aanwezig, koningin Beatrix was zelfs op reis. Maar de echtelieden zelf blijven ook liever anoniem.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 29 MEI. Oneerbiedig uitgedrukt is het huwelijk van Maurits en Marilène slechts een B-huwelijk. Koningin Beatrix, de tante van de bruidegom, is vandaag wegens een bezoek aan de Wereldtentoonstelling in Portugal afwezig. Zij zal pas morgen van de partij zijn. Bij de festiviteiten zijn twee buitenlandse gasten aanwezig, de prinsessen Rahma en Badiya uit Jordanië, en dan alleen nog maar op zaterdag. Op de accreditatielijst voor de pers staan slechts enkele buitenlandse media vermeld.

Ook van officiële binnenlandse zijde is de belangstelling vandaag betrekkelijk gering. Alleen minister-president Kok en de voorzitter van de Eerste Kamer, Korthals Altes, zouden bij het burgerlijk huwelijk aanwezig zijn.

Het is een kleine delegatie vergeleken met het uitgebreide politieke gezelschap dat morgen, bij de religieuze inzegening, in de kerkbanken schuift. Behalve Kok en Korthals Altes zullen ook de ministers Dijkstal (Binnenlandse Zaken) en Sorgdrager (Justitie) alsmede Tweede-Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven en vice-voorzitter Tjeenk Willink van de Raad van State de kerkdienst bijwonen en naar het orgelspel van Louis van Dijk luisteren.

Protocollair gezien is dit een opvallende keuze, omdat de burgerlijke bevestiging van het huwelijk in staatsrechtelijk opzicht belangrijker is dan de kerkelijke, zo bevestigt ook de RVD. Zo gaat Marilène van den Broek vandaag als mejuffrouw Van den Broek paleis het Loo binnen, om er als prinses (althans, qua aanspreektitel) weer uit te komen. Haar rechten als kervers lid van het koninklijk huis komen eerder voort uit de burgerlijke bevestiging van haar huwelijk door de Apeldoornse burgemeester H. Bruins Slot dan uit de kerkelijke. Dat er morgen toch een grotere delegatie van het kabinet aanwezig is dan vandaag, heeft praktische redenen, aldus de RVD. In de kerk kunnen nu eenmaal meer mensen dan in de raadszaal.

Dat het huwelijk van vandaag qua officiële aandacht een B-huwelijk is, was overigens ook de uitdrukkelijke wens van de beide echtelieden zelf. Maurits en Marilène, oftewel M & M, zoals ze in de volksmond al bekendstaan, wilden hun huwelijk niet laten ontaarden in een politiek circus noch in een mediaspektakel. Voor een ander deel hangt het lage profiel samen met het feit dat Maurits 'slechts' de vijfde is in de lijn van opvolging van de huidige monarch, na de prinsen Willem-Alexander, Friso, Constantijn, en na Maurits' moeder, prinses Margriet. Het liefst hadden de beide echtelieden helemaal geen pers bij hun huwelijk gehad, maar dat is in een tijd waarin elk Oranje-feestje leidt tot een nationaal mediaspektakel geen haalbare kaart gebleken. Zelfs hun kadolijst ('theelepeltjes van 75 gulden per stuk') stond al in de krant.

Maurits en Marilène zijn er in elk geval wel in geslaagd de pers buiten het Voorhuis van paleis het Loo te houden, wanneer de twee elkaar het ja-woord geven en ringen uitwisselen. De toegestroomde pers moet via een monitor in een belendende kamer toekijken. En morgen, in de Grote Kerk van Apeldoorn, is er op het balkon slechts plaats gereserveerd voor enkele landelijke media.

Het huiselijk karakter komt verder tot uitdrukking in de keuze van de kerk en van de dominee en pastoor die de oecumenische dienst voor de protestant Maurits en de katholiek Marilène leiden. De Grote Kerk van Apeldoorn was de plek waar Maurits zo'n dertig geleden werd gedoopt. Ds. Nico ter Linden is min of meer de huispredikant van de Oranjes. Hij ging onder meer voor in de kerkdienst ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de koningin, in januari van dit jaar. Ook de dominicaan pater Oostvogel uit Bilthoven is geen vreemde voor de Oranjes. Hij is een goede bekende van de - katholiek geworden - prinses Irene. Ook zou Oostvogel enige tijd actief betrokken zijn geweest bij een bijbelclubje op paleis Soestdijk voor prinses Juliana.

Ondanks de oecemenische opzet van de kerkdienst zal fijnproevers de protestantse snit van het protocol opvallen. Die komt niet alleen door de keuze van de kerk. In de aankondiging van het huwelijk wordt ook steeds gerept van 'kerkelijke inzegening'. De woordvoerder van het aartsbisdom Utrecht laat weten dat hier sprake is van een typisch protestantse term, omdat katholieken liever spreken van een 'huwelijkssluiting'. De SGP, die vandaag en morgen het protestantse pact met Rome ,,met bezwaard gemoed'' volgt, kan dus toch nog een beetje tevreden zijn.

De NOS doet vandaag en morgen op tv en web rechtstreeks verslag van het huwelijk van prins Maurits en Marilène van den Broek. Het burgerlijk huwelijk tussen de zoon van prinses Margriet en mr. Van Vollenhoven en de dochter van de Europees commissaris Van den Broek, vond vanmorgen plaats in het Voorhuis van Paleis Het Loo. Wie het heeft gemist, kan het nog op Internet in RealVideo bekijken. Morgen vindt in Apeldoorn de kerkelijke inzegening plaats, vanaf 12.15 uur op Internet te volgen.

(www.omroep.nl/nos en www.apeldoorn.nl)

NRC Webpagina's
29 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)