U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Registratiekamer:

Clubcard is niet in strijd met privacy

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 29 MEI. De Registratiekamer vindt invoering van een persoonsgebonden clubcard voor voetbalsupporters ,,in beginsel'' gerechtvaardigd gezien het belang van de openbare orde en veiligheid.

Als de controle met de clubcard in de praktijk niet blijkt te werken, dient hij volgens de Registratiekamer weer te worden afgeschaft. Dit schrijft de Registratiekamer vandaag in een brief aan de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). De besturen van de clubs in het betaald voetbal overwegen voor alle supporters een clubcard met foto in te voeren. Het afgelopen jaar experimenteerden Feyenoord, ADO Den Haag en FC Den Bosch er al mee; komend seizoen komen daar vermoedelijk Ajax, PSV, NEC en Emmen bij.

De persoonsgebonden clubcard, goed voor slechts één kaartje per wedstrijd, wordt ingevoerd omdat het systeem met een algemene clubcard niet bleek te werken. Supporters, ook die met een stadionverbod, hadden tal van manieren ontdekt om zonder clubcard toch aan kaartjes te komen. Ook wisselden rivaliserende supporters hun clubcards regelmatig uit.

Hoewel de Registratiekamer geen uitspraak doet vóór of tegen de clubcard, is het volgens woordvoerder B. Crouwers in principe toegestaan voetbalsupporters te verplichten hun naam en adres en een foto in te leveren als onderdeel van een pakket aan veiligheidsmaatregelen. Maar, stelt hij, dan moet de foto ook daadwerkelijk voor controle worden gebruikt. Als dat niet gebeurt, bijvoorbeeld omdat dat door de grote aantallen supporters onhaalbaar blijkt, verliest het gebruik van de foto volgens Crouwers zijn rechtmatigheid. Voor digitale opslag van de foto en commercieel gebruik van de persoonlijke gegevens (bijvoorbeeld voor aanbiedingen van voetbalbladen, t-shirts en dergelijke), zoals sommige clubs van plan zijn, moet wel uitdrukkelijk toestemming worden gevraagd, vindt de Registratiekamer. ,,En niet zoals bij Ajax, waar ik op een aanvraagformulier zag staan 'Wij doen dit tenzij er bezwaar is''', aldus Crouwers. De persoonsgebonden clubcard zou vanaf augustus 1999 voor alle clubs moeten gelden. Voetbalwedstrijden van Vitesse zijn alleen nog toegankelijk met seizoenkaart.

NRC Webpagina's
29 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)