U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Brabantse krant na fusie tevreden over zichzelf

De gefuseerde kranten


De Stem en Brabants Nieuwsblad maken sinds een week een nieuw dagblad.

Door onze redacteur MAX PAUMEN

BREDA, 15 MEI. ,,Jezus, wat dik''. Zo luidde de eerste reactie van woordvoerder Laurent Heere van de redactieraad van het nieuwste Nederlandse dagblad BN De Stem, toen hij de krant afgelopen zaterdag in handen kreeg. Dat exemplaar bevatte dan ook 98 pagina's.

Heere was in 1995 vice-voorzitter van de redactieraad van het Brabants Nieuwsblad en als zodanig een van de woordvoerders voor de vijftig benarde redacteuren van het in Roosendaal uitgegeven dagblad, dat een fusie met de veel grotere in Breda uitgegeven De Stem te wachten stond. Hij toont zich na een strijd van bijna drie jaar ,,niet ontevreden'' over vorm en inhoud.

En hij is ,,zeer tevreden'' over de manier waarop beide redacties van eigenaar VNU gedaan wisten te krijgen dat nu een krant kan worden gemaakt waar volgens Heere ,,gewoon meer in staat dan vroeger''. In een hoofdredactioneel commentaar heette het zaterdag dat ,,de krant een volwaardig opvolgster is van de kranten waaraan de lezers in het zuidwesten van Nederland gewend zijn''.

De strijd om het behoud van de zelfstandigheid is vooral onder de redacteuren van het BN heroïsch geweest. Dat gebeurde nadat de toenmalige eigenaar - de Nederlandse Dagblad Unie, ook uitgeefster van onder meer NRC Handelsblad - had besloten de krant aan de VNU te verkopen. Uit protest tegen het dictaat dat de VNU-directie oplegde kwam het Brabants Nieuwsblad één dag zelfs niet uit, omdat de redactie staakte. 'Ons krantje', zoals in die dagen vooral in eigen kring vertederend over het Brabants Nieuwsblad werd gesproken, zou zijn identiteit volledig verliezen. En omdat gedwongen ontslagen nog niet werden uitgesloten, sloeg in de Roosendaalse Molenstraat de vlam helemaal in de pan.

Het dictaat en de ontslagdreiging gingen van tafel, aldus Heere. Vervolgens gingen de redactieraden van beide kranten met elkaar in discussie. ,,Uiteindelijk kwamen we zèlf tot de conclusie dat het meest voor de hand liggende model het fusiemodel was, maar dan op grond van onze eigen overwegingen'', zegt Heere. ,,Een heel belangrijk element werd dat we van de VNU-directie gedaan kregen dat de synergiewinst die het samengaan zou opleveren, in belangrijke mate zou worden gestopt in kwaliteitsverbetering.''

Nu wordt er in de Baronie van Breda, in West-Brabant en in delen van Zeeland een krant uitgegeven die 150 redacteuren heeft, een eigen vestiging met twintig redacteuren in Roosendaal heeft behouden en die, aldus Heere, ,,eindelijk eens toe komt aan het leveren van kwaliteit, door gewoon zaken beter uit te zoeken - waarvoor vroeger geen tijd was''.

Een krant bovendien die weliswaar in een nieuw jasje is gestoken, maar waarvan de 160.000 abonnees het gevoel zouden hebben: 'Dit is onze krant'. ,,Dat was ons uitgangspunt ook'', vervolgt Heere. ,,Het opzetten van een nieuwe krant waarvan de lezers zich niet te pletter zouden schrikken; een mengvorm van de goede elementen van zowel het Brabants Nieuwsblad als van De Stem.''

NRC Webpagina's
15 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)