U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    O P I N I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Verkiezingssite

Eindexamen 1998
Gay Games 1998


H O O F D A R T I K E L :
Lentezotheid


DIT LAND VALT niet serieus te nemen, heeft de Franse generaal De Gaulle eens gezegd toen hij als president op staatsbezoek was in Brazilië. Deze week tuimelden de bizarre gebeurtenissen in Nederland over elkaar heen waardoor men kon twijfelen of hier sprake is van een succesvol poldermodel dan wel een bananenrepubliek.

De hogesnelheidstrein, die in Nederland trouwens niet harder gaat dan een gewone trein, reed op een onbewaakte spoorwegovergang in Brabant tegen een vrachtwagen. De chauffeur kwam om het leven, het spoorverkeer met Antwerpen was een weekeinde lang gestremd. De baan waarover de Thalys rijdt, is het oude spoor en dat zal nog jaren zo blijven want de eerste schop moet nog in de grond voor de HSL. Gevaarlijk? Nederland telt ruim 1.700 onbewaakte spoorwegovergangen. Ook op de drukstbereden trajecten.

Volgende week wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. Helemaal? Nee, want over één Kamerzetel is tien dagen na de verkiezingen nog steeds onduidelijkheid. Deze restzetel wordt heen en weer geschoven tussen VVD en CDA omdat de tellingen niet deugden. Gelukkig waren er internationale waarnemers om toe te zien op het verloop van de Nederlandse parlementsverkiezingen.

De eindexamens dreigden ook even in het honderd te lopen. De opgaven voor scheikunde (Havo) en geschiedenis (Havo-VWO) zijn door een vooralsnog onopgehelderde fout niet goed bij alle scholen bezorgd. Foutje, maar er zijn reservevragen zodat de leerlingen niets zullen merken.

BIJ DE VLUCHTEN voor de aanhangers van de twee voetbalclubs die volgende week woensdag in Amsterdam Arena de finale van de Champions League zullen spelen, liep het helemaal spaak. Schiphol heeft geen 'slots' (start- en landingsrechten) meer te vergeven, dus de voetbalfans moesten maar op een andere manier in Nederland zien te komen. Even dreigde de UEFA zelfs de finale aan Amsterdam te zullen ontnemen. Maar voetbal gaat boven milieubeleid en de supporterscharters zijn nu ondergebracht in een uitzonderingsregel die geldt voor troepenverplaatsingen en staatshoofden.

Deze zomer organiseert Amsterdam de gay games en over twee jaar hebben de Europese voetbalkampioenschappen (gedeeltelijk) in Nederland plaats. Benieuwd hoe de bezoekers aan deze evenementen zullen worden geclassificeerd om de extra vluchten op Schiphol te kunnen rechtvaardigen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) liep ondertussen in Venlo stuk op het verzet van de gemeente, die zich gesteund zag door een meerderheid in de Tweede Kamer, om voor tweeduizend asielzoekers woningen in een leegstaand flatgebouw ter beschikking te stellen.

HET POLDERMODEL, zo tonen deze voorbeelden, blijkt een dobbermodel te zijn. Het land dobbert voort terwijl de problemen zich opstapelen. Er is weinig nieuws meer te vertellen over de druk van een steeds sneller expanderend internationaal luchtverkeer op een relatief klein en ongunstig gelegen vliegveld. Of over de trage voortgang bij de modernisering van het spoor. Hetzelfde geldt voor de druk van het jaarlijks oplopende aantal vreemdelingen die hier veiligheid en bestaansmogelijkheden zoeken. Nederland main port en immigratieland. Met het eerste wordt propaganda gemaakt, het tweede wordt zoveel mogelijk ontkend.

Wie een main port wil, zal vèrgaande concessies moeten doen en nieuwe plannen moeten bedenken. Met de aanstelling van een slotmanager is zelfs geen tijd gewonnen, zoals de komedie van deze week duidelijk maakte. De Thalys op gewoon spoor is geen HSL. Uit het feit dat Nederland een immigratieland is geworden, zullen eveneens consequenties moeten worden getrokken. Het land staat vol lege flatgebouwen zoals het nu versmade De Knoepert in Venlo. Voor tijdelijke opvang zijn zij het beste dat voorhanden is. Tussen de open grenzen en de gesloten deuren worden de asielzoekers nu gemangeld in overvolle opvangcentra.

DE INFORMATIE voor het nieuwe kabinet ligt goed op schema, melden de media opgetogen.


Zie ook:
Opgaven eindexamens zoekgeraakt bij vervoer (14 mei 1998)

NRC Webpagina's
14 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank Internetbankieren

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)