U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Korrelatie het drukst na Simek

Door een onzer redacteuren
Korrelatie, de organisatie voor telefonische hulpverlening die vooral bekend is van de opvang na de uitzending van televisieprogramma's, heeft vorig jaar weer meer telefoontjes gekregen: het aantal gesprekken steeg van 20.800 in 1996 tot 21.995. Korrelatie signaleerde daarbij vooral een stijging van het aantal vragen over gezondheidsproblemen.

Met name over psychiatrische klachten, zoals depressie en schizofrenie (33,7 procent), werd veel gebeld. Daarnaast werd regelmatig gebeld over overige ziekten (14 procent), seksueel geweld (8 procent), relatieproblemen (6 procent) en rouwverwerking (5 procent). Verder kwamen ook nog opvoedingsproblemen, angsten en fobieën en financiële problemen regelmatig aan bod.

De programma's die de meeste vragen opriepen waren: Martin Simek in gesprek met dr. Houtsmuller over kanker bij de RVU, een uitzending van Catherine Keijl over het borderline-syndroom op RTL4, uitzendingen van het programma TROS-spreekuur over rouwverwerking en over postnatale depressie en een aflevering van Vinger aan de Pols van de AVRO over kanker.

In 1997 werd Korrelatie 84 keer door de omroepen ingeschakeld voor opvang na televisieprogramma's. Naar aanleiding daarvan werden 3.226 gesprekken gevoerd. Maar lieft 22 van de in totaal 84 uitzendingen gingen over geweld op straat en in het gezin, een onderwerp dat naar aanleiding van de dood van Meindert Tjoelker uitgebreid is behandeld in de media.

Korrelatie signaleerde verder dat het accent bij de telefonische hulpverlening steeds meer komt te ligggen op het verstrekken van informatie, hoewel ook advisering en hulpverlening belangrijk blijven bij de 'media-opvang'.Het aantal informatieve vragen steeg van 44 procent in 1996 naar 59 procent in 1997.

Korrelatie kon vorig jaar door een tekort aan financile middelen niet alle vragen beantwoorden. Meer dan 10.000 mensen hebben de telefoon neergelegd voordat ze een hulpverlener hadden gesproken. Korrelatie moet zichzelf bedruipen met een subsidie van ruim een miljoen gulden van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van de NOS. De commerciële omroepen betalen per keer dat zij Korrelatie inschakelen. Door een gebrek aan financiële middelen kan de organisatie naar eigen zeggen niet flexibel genoeg met de vraag naar hulp omgaan. Op 'piekuren' komt de hulpdienst mensen te kort.

Het ministerie van VWS heeft vorig jaar de subsidie voor Korrelatie wel verhoogd van vijf naar zes ton per jaar. VWS subsidieert bovendien een nieuw opgezette Gezondheidslijn van Korrelatie die in maart is gestart, met een bedrag van vijf miljoen gulden gedurende een periode van drie jaar.

De Korrelatie Hulplijn, op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 22.30, O30-2331335.

NRC Webpagina's
14 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)