U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Binnenlandse Zaken
Roccade
Merrill Lynch
Getronics


Beursgang Roccade in voorbereiding

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT
ROTTERDAM, 14 MEI. De Nederlandse overheid bereidt een beursgang voor van het automatiseringsbedrijf Roccade. In de komende anderhalve maand zal de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch daartoe in opdracht van de overheid een onderzoek uitvoeren.

Staatssecretaris Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) heeft de Tweede Kamer daarvan deze week in een vertrouwelijke brief op de hoogte gesteld. ,,We hebben besloten een in dit kader gebruikelijk onderzoek te doen ter voorbereiding van een beursgang'', schrijft de staatssecretaris. ,,Begin juli verwachten wij daarover een besluit te nemen.''

Algemeen directeur H. Bosma van Roccade, nu nog voor honderd procent in handen van de overheid, heeft vanmorgen verheugd op de brief gereageerd. ,,Dit is een stap in de goede richting'', zegt hij. ,,De komende periode wordt bekeken wat er moet gebeuren om tot een beursgang te komen''. Het is onwaarschijnlijk dat de beursgang van Roccade nog dit jaar kan worden gerealiseerd. Betrokken partijen verwachten dat een datum na de presentatie van de jaarcijfers in het voorjaar van 1999 wel haalbaar is. De overheid heeft in het afgelopen jaar tevergeefs geprobeerd Roccade te verkopen. Volgens Bosma zijn de voorbereidingen die voor de verkoop zijn getroffen deels ook te gebruiken voor de beursgang. ,,Wij hebben jarenlang aan een aandeelhouder gerapporteerd'', zegt hij. ,,Ter voorbereiding van de verkoop hebben we al belangrijke technische zaken zoals administratieve processen en de presentatie van cijfers op een rijtje gezet.''

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is de brief aan de Tweede Kamer vertrouwelijk omdat die informatie bevat over de mislukte verkoop van Roccade aan Getronics. Het automatiseringsbedrijf bood afgelopen najaar 1,2 miljard gulden voor Roccade, maar wilde de prijs daarna verlagen. Volgens de overheid gebeurde dit zonder goede reden. Volgens Getronics-topman T. Risseeuw had Roccade onvoorziene problemen met de overgang van zijn computersystemen naar het volgende millennium. Die zouden een prijsverlaging rechtvaardigden. Of de overheid nog een schadeclaim bij Getronics wil neerleggen wil de woordvoerder van Binnenlandse Zaken niet zeggen. Topman Bosma van Roccade heeft eerder dit jaar bij de presentatie van de jaarcijfers gezegd dat hij een schadeclaim onwaarschijnlijk en onverstandig vindt.

Bij Roccade werken ruim vierduizend mensen. Het bedrijf behaalde in het afgelopen jaar een nettowinst van 35,2 miljoen gulden op een omzet van 804,7 miljoen. Roccade is voor een groot deel voortgekomen uit het voormalige Rijks Computer Centrum (RCC).

NRC Webpagina's
14 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank Internetbankieren

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)