U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
IMF

Medan rebelleert tegen dure benzine

Door onze correspondent FRANK VERMEULEN
JAKARTA, 5 MEI. Duizenden mensen hebben vanochtend hun woede gekoeld op auto's en winkels in de Noord-Sumatraanse stad Medan, nadat de regering de prijzen voor energie en transport met ingang van vandaag fors had verhoogd.

De politie schoot met rubberen kogels en traangasgranaten op studenten die gezelschap hadden gekregen van woedende inwoners van Medan. Volgens een bericht zou een motoragent met scherp geschoten hebben op een menigte. Daarbij zouden twee gewonden zijn gevallen.

Het besluit van de regering-Soeharto om de subsidies op energie te verminderen vloeit voort uit eerdere afspraken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het Fonds heeft een steunbedrag van in totaal 43 miljard dollar uitgetrokken om het door een zware economische crisis getroffen Indonesië bij te staan. In ruil daarvoor moet Indonesië monopolies, belastingvoordelen en subsidieregelingen afschaffen om het land een meer open economie te geven en om corruptie en vriendjespolitiek tegen te gaan. In reactie op recente maatregelen van de regering-Soeharto besloot de raad van bestuur van het IMF gisteren in New York om Jakarta een tweede tranche van een miljard dollar toe te kennen. Het IMF blijft het optreden van de Indonesische regering nauwlettend volgen. Indien het land zich houdt aan de voorwaarden van het IMF ontvangt het de komende twee maanden nog eens twee miljard dollar.

De vreugde in Jakarta over het IMF-besluit wordt getemperd door de toenemende onrust in het land ten gevolge van de prijsverhogingen. In Medan braken afgelopen nacht rellen uit nadat de regering gisteren de prijsverhogingen had bekendgemaakt. Daarbij gingen volgens berichten een tiental auto's in vlammen op. Medan (letterlijk: 'slagveld') is een voormalige plantersstad met een ruig verleden. Het geweld in die stad wordt wel toegeschreven aan de bijzondere etnische mengeling van onder anderen Indiërs, Chinezen, Arabieren, Atjehers en Bataks. Een oud-minister in Jakarta zei zich niet te verbazen over het geweld in de Noord-Sumatraanse hoofdstad. ,,Vroeger zeiden we al: Man, dit is Medan.''

Kasop, die chauffeur is van een minibusje in Zuid-Jakarta, bevestigde dat Javanen over het algemeen bang zijn om in conflict te komen met het gezag. ,,Zolang kleine mensen nog te eten hebben, zullen zij uit vrees voor het leger niets doen. Maar als hun het eten wordt afgenomen maakt het niet meer uit of ze worden doodgeschoten. Dood gaan ze dan toch.'' Mevrouw Samsina, een moeder van negen kinderen afkomstig uit de Sumatraanse stad Padang, die een eethuisje heeft in Jakarta, meent dat gewone mensen in Jakarta zich minder makkelijk bij studenten zullen voegen dan in Medan. ,,Hier is er een groot sociaal verschil. De kleine man ziet studenten als hoog verheven. Maar dat kan anders worden nu velen de problemen in hun buik gaan voelen. Een revolusi perut (hongeropstand) behoort tot de mogelijkheden.''

NRC Webpagina's
5 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s )
Rabobank Internetbankieren

BMW - huisselectie showroom

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)