U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Voorstel van Vermeend

Geen BTW voor handel via internet

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 5 MEI. Om de fiscale concurrentiepositie van Nederland te versterken zouden alle handelsstromen via internet voor een periode van drie jaar vrijgesteld moeten worden van het betalen van BTW.

Dat staat in de notitie 'Belastingen in een wereld zonder afstand' die staatsssecretaris Vermeend (Financiën) gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Voor producten en diensten die via het net worden verkocht geldt nu in principe het normale tarief van 17,5 procent.

De opkomst van nieuwe informatie- en communicatietechnologie leidt tot een grotere mobiliteit en tot internationalisering van economische activiteiten. De mogelijkheden voor ondernemingen om zich op grotere afstand van hun afnemers te vestigen nemen toe. Het kabinet verwacht dat electronic commerce in de toekomst sterk zal groeien; steeds meer goederen en diensten zullen via internet worden verhandeld.

Deze transacties zijn voor de nationale fiscus ongrijpbaar. Zo kunnen bedrijven die buiten de Europese Unie zijn gevestigd de BTW-heffing ontlopen als ze via het net hun producten verkopen. Ze worden daardoor een geduchte concurrent voor Europese ondernemingen. Daarom zal er, aldus Vermeend, een internationale belastingheffing moeten komen voor bedrijven die via internet handelen. Zolang die afspraken er niet zijn, is het zaak dat de Nederlandse fiscale concurrentiepositie niet wordt aangetast; dit zou kunnen door vbijvoorbeeld drie jaar geen BTW te heffen.

De notitie die Vermeend naar de Kamer heeft gestuurd is gebaseerd op discussies die zijn gevoerd in de adviesgroep electronic commerce en belastingen. De groep doet een hele reeks aanbevelingen om informatie- en communicatietechnologie (ICT) in Nederland fiscaal te stimuleren.

In navolging van de adviesgroep stelt Vermeend onder meer voor de bestaande belastingvrijstelling voor pc-privé-projecten te verruimen en de werkgever de mogelijkheid te bieden een belastingvrije vergoeding te geven aan werknemers die toegang hebben tot Internet. De zogenoemde tante Agaath-regeling, die geldt voor mensen die investeren in beginnende bedrijven, moet ook worden verruimd en er zou een verhoogde investeringsaftrek moeten worden ingevoerd voor elektronisch zaken doen.

Een gunstige fiscale behandeling zou volgens Vermeend ook mogelijk moeten worden voor bedrijven die investeren in Internet-projecten met een algemeen belang, bijvoorbeeld in scholen, buurthuizen en bejaardenhuizen. Als bedrijven na een afschrijvingstermijn van drie jaar de computers ter beschikking stellen van anderen, die normaliter geen computer zouden kopen, dienen ze een extra afschrijving toegekend te krijgen, waardoor ze dus minder belasting betalen.

NRC Webpagina's
5 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)