U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Computers aangepast om stemmen te tellen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 5 MEI. In Amsterdam en Den Haag zijn voor de Tweede-Kamerverkiezingen van morgen de computersystemen aangepast om de stemmen te tellen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 4 maart waren er in deze steden net als in Nijmegen, Bunschoten en Goes grote problemen met de computers en duurde het tot diep in de nacht voordat de uitslagen bekend waren.

H. Klijsen, coördinator van het bureau verkiezingen van het bevolkingsregister in Amsterdam, verwacht niet dat morgen dezelfde problemen zullen ontstaan als tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 4 maart. Toen kon burgemeester Patijn de voorlopige verkiezingsuitslag pas ver na middernacht bekendmaken als gevolg van een storing in het computersysteem. Volgens de burgemeester zat de verantwoordelijke medewerker in de sauna, wat door wethouder Van der Giessen werd ontkend.

Hoe dan ook, het automatiseringsbureau Civility dat belast is met de elektronische verwerking van de uitgebrachte stemmen, zal nu extra mankracht inzetten op de verkiezingsavond. Bovendien zal een extra computersysteem als 'schaduwsysteem' functioneren. Op dat systeem kan worden overgeschakeld als het hoofdsysteem hapert. ,,Dat hadden we bij de gemeenteraadsverkiezingen op 4 maart niet'', zegt Klijsen. ,,Toen moest op het allerlaatste moment nog een programmaatje in elkaar worden gedraaid.''

De stad Den Haag, die 250 stemmachines van het Groenlose bedrijf Nedap gebruikt, zal morgen in tegenstelling tot de gemeenteraadsverkiezngen geen computers aan elkaar koppelen. Ruud Heemskerk, hoofd bureau verkiezingen in Den Haag: ,,Wij hebben zes stand alone computers ingesteld waarin de uitslagen worden ingelezen. We maken geen gebruik van een netwerk zoals in maart.'' Heemskerk verwacht dat de uitslagen in Den Haag tegen half twaalf klaar zijn. ,,We hebben alles uitgebreid getest, alles is onder controle'', aldus Heemskerk.

Nedap levert morgen de stemmachines in 320 gemeenten. Volgens L. Elshoff, woordvoerster van Nedap, hebben de stemmachines tijdens de gemeenteraadverkiezingen ,,allemaal perfect gewerkt''. ,,Hoe laat de uitslagen bekend zijn is afhankelijk van de snelheid van het netwerk dat wordt gebruikt. De grote steden kunnen het beste op zes of zeven verschillende computers de geheugens inlezen en de computers niet aan elkaar koppelen'', aldus Elshoff.

Nedap heeft op verschillende plaatsen in het land in totaal zestig monteurs klaarstaan die in geval van calamiteiten binnen twintig minuten bij een stemmachine kunnen zijn. In kleine plaatsen zoals Renswoude en Valkenburg in Zuid-Holland waar slechts twee machines worden gebruikt, kunnen de uitslagen om kwart over acht al binnen zijn, volgens Nedap. De verwachting is dat tegen middernacht alle uitslagen binnen zullen zijn. Mensen die blanco willen stemmen, kunnen op de stemmachine het vakje 'blanco' indrukken. Blanco stemmen zullen worden aangemerkt als ongeldige stemmen, maar ze tellen wel mee in het opkomstpercentage.

De definitieve uitslag, inclusief de voorkeurstemmen, zal pas begin volgende week bekend zijn.

NRC Webpagina's
5 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)