U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Fortis
Amev
VSB
Mees Pierson
AG


Generale verzet zich tegen Fortis

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 5 MEI. De Belgische Generale Bank blijft zich verzetten tegen een overname door het financiële concern Fortis. Slechts een deel van de commissarissen is gisteren door een presentatie van Fortis overtuigd van de voordelen, maar de directie is unaniem tegen.

Met de verdeeldheid lijkt een patstelling ontstaan. Drie grootaandeelhouders hebben inmiddels aangekondigd hun belang in de Generale Bank (in totaal 33 procent) te willen verkopen aan Fortis, onder meer moeder van verzekeraar Amev, VSB, Mees Pierson en het Belgische AG. De toezichthoudende Commissie voor het Bank en Financiewezen (CBF) moet binnenkort een oordeel uitbrengen over deze verkoop. Naar verwachting speelt de afwijzing van de directie een belangrijke rol in het bindende advies.

De drie aandeelhouders (Generale Maatschappij, Mutuele Solvay en Union Financière Boël) hebben met Fortis al overeenstemming bereikt over de verkoop van hun belang. Volgens een woordvoerster van Fortis is alleen over de prijs nog geen overeenstemming bereikt. Indien het Nederlands-Belgische concern de aandelen mag verwerven, is het verplicht een bod te doen op alle uitstaande aandelen.

In een persbericht bevestigt de Generale Bank dat de leiding volledig verdeeld is over de toekomst van de grootste bank van België. Acht bestuurders, onder wie de zes directieleden, zijn tegen samenwerking met Fortis omdat dit de autonomie van de bank in gevaar zou brengen. De verkoop zou ,,afbreuk doen aan de operationele stabiliteit en autonomie''. Nog eens elf commissarissen hebben bij Fortis op meer informatie aangedrongen, terwijl de resterende negen bestuurders voor verkoop aan Fortis zijn.

Fortis onthoudt zich van commentaar. Van een grote tegenvaller wil het concern nog niet spreken. ,,We wachten het oordeel van de CBF af.'' Directievoorzitter Fred Chaffart zou vooral bevreesd zijn voor de werkgelegenheid bij de Generale Bank. Fortis is eigenaar van de Belgische bank ASLK en beschikt daarmee over een groot netwerk. Dat maakt het mogelijk een groot aantal filialen van de Generale Bank, na overname, te sluiten. Met die acquisitie zou Fortis ook de beschikking krijgen over de Generale Bank Nederland, dat tot 1995 actief was als Credit Lyonnais Nederland. Fortis was toen ook in de race voor die bank.

Waarnemers in de Belgische financiële sector stellen dat de verdeeldheid bij de Generale Bank tot een patstelling heeft geleid. Met die verdeeldheid ligt een positief advies van de CBF niet voor de hand. De Generale Bank heeft steeds beklemtoond nog met andere partijen in gesprek te zijn. In dat verband is ook ABN Amro genoemd.

Volgens een expert die ongenoemd wenst te blijven is de top van Generale Bank in drie kampen verdeeld. ,,De vertegenwoordigers van Generale Maatschappij zijn voor een overname door Fortis, de directie is tegen en de rest zit daar tussenin. De tijd tikt weg.'' De volledige inlijving van Royal Belge door Axa, vanochtend aangekondigd, is volgens hem een signaal dat de samenklontering in de Europese financiële sector onverminderd doorgaat. ,,In België moet men nu langzamerhand beslissen wat men wil in de financiële bedrijfstak. Maar de manier waarop bedrijven daar worden bestuurd is nog heel wat gecompliceerder dan in Nederland of Engeland.''

NRC Webpagina's
5 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s )
Rabobank Internetbankieren

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)