U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
PSV
FC Twente
PSV door dubieuze goals naar finale

Door onze redacteur ROBERT MISSET
EINDHOVEN, 30 APRIL. Er gaat bijna geen dag voorbij bij PSV of een speler meldt zich bij voorzitter H. van Raaij met het verzoek of zijn contract in de papierversnipperaar mag. In die bedompte sfeer sukkelt de onttroonde landskampioen naar het einde van een veelbewogen seizoen, waarin het de KNVB-beker noodgedwongen als een hoofdprijs moet beschouwen. Nog pijnlijker was het voor de scheidende PSV-coach Dick Advocaat dat zijn ploeg gisteravond een scheidsrechter dankbaar moest zijn met wie hij een slechte relatie heeft.

De 2-1 zege van PSV op FC Twente in de halve finale was meer dan verdiend. Maar arbiter Jol drukte nadrukkelijk zijn stempel op het matige duel door eerst zijn ogen te sluiten voor een handsbal van Philip Cocu om vervolgens een buiteling van Arthur Numan te belonen met een strafschop. Cocu nam zodoende afscheid van zijn supporters met twee doelpunten, want Jol liet de naar Barcelona vertrekkende middenvelder een hoge prijs betalen voor zijn treffers tegen het zeer behoudende FC Twente. In de slotminuut incasseerde Cocu zijn vierde gele kaart, waardoor hij zondag vanwege een schorsing zal ontbreken in de laatste thuiswedstrijd van PSV tegen FC Groningen.

In dat duel dienen de Brabanders niet alleen hun tweede plaats in de eredivisie veilig te stellen en daarmee de toegang tot het voorportaal van de Champions League. Het wordt tevens een gala voor de spelers die PSV de rug toekeren en daar had Cocu nog graag zijn bijdrage aan geleverd. ,,En dan geeft die paardenlul mij een gele kaart'', siste de woedende Cocu. Hij had scheidsrechter Jol met meer respect moeten bejegenen, want hij raakte de bal na de voorzet van Numan wel degelijk met de hand. In de catacomben van het Philips-stadion demonstreerde Cocu hoe hij de bal in de buik zou hebben gekregen, maar de televisie-beelden logen niet.

Ook Numan was zich uiteraard van geen kwaad bewust, toen hij kermend ter aarde stortte na een onhandige beweging van Twente-speler Rico Steinmann. Hier boden de beelden geen zekerheid. Desondanks wekte Numan de indruk dat hij zes minuten voor tijd het maximale rendement had gehaald uit een situatie waarin de bal de achterlijn al had gepasseerd. Toch legde Jol de bal op de stip en Cocu demonstreerde nog eens aan regisseur Wim Jonk en de geblesseerde Luc Nilis hoe je een penalty moet nemen: 2-1. ,,Hij tikte me op de enkels, een zuivere strafschop'', zei Numan, zonder een spier te vertrekken.

Voetballers zijn geboren acteurs, zeker als ze iets hebben te verbergen. Ook Numan wil het spoor volgen van Cocu en Stam en de pikante situatie doet zich voor dat zijn trainer ook zijn nieuwe coach zou kunnen zijn. Advocaat wil de aanvoerder van PSV graag meenemen naar Glasgow Rangers, al ligt op het bureau van manager Arnesen ook een aanbieding van Atlético Madrid. Maandag hoort Numan van de Van Raaij of PSV bereid is de 28-jarige verdediger te laten gaan. Dat spel draait uiteraard om geld en aan miljoenen zal het de Brabanders na de zomer niet ontbreken.

Maar zal Van Raaij op een onbewaakt ogenblik niet gierend van de pret de 35 miljoen gulden voor libero Jaap Stam incasseren? De Engelsen weten nu dat de aanwinst van Manchester United ook een scorende verdediger is. Dankzij Stam kreeg FC Twente het doelpunt dat het op eigen kracht onmogelijk had kunnen fabriceren, want coach Hans Meyer had aanvankelijk alleen spits John Bosman naar het front gestuurd. In de 53ste minuut leverde linksback Berthil ter Avest een voorzet af die geen gevaar had opgeleverd als Stam niet glijdend zijn voet tegen de bal had gezet. Doelman Ronald Waterreus was kansloos: 0-1.

Alleen in die fase was Twente uit zijn schulp gekropen. Meyer erkende ronduit dat hij een tactiek had verzonnen ,,die in Nederland verboden is''. Met veel spelers achter de bal en stofzuiger Jan van Halst als een extra slot op de deur van de goed georganiseerde defensie leek Twente al bij voorbaat aan te sturen op een duffe 0-0 met een verlenging of strafschoppen als toetje. Of kwam het omdat zelfs de KNVB zich al richtte op een bekerfinale tussen Ajax en PSV?

Met gevoel voor ironie constateerde Meyer dat de bond reeds een datum had gevonden voor een duel tussen Twente en Heerenveen, de beoogde verliezers in de halve finales. De winnaar mag uitkomen in het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars, omdat Ajax en nagenoeg zeker ook PSV zich zullen melden voor de Champions League. ,,Veel succes dus tegen Ajax'', zei de Duitse trainer op sarcastische toon tegen zijn collega Advocaat. De nieuwe landskampioen speelt volgende week tegen Heerenveen dat zich tevens nog kan plaatsen voor het UEFA-Cuptoernooi, al staat naaste concurrent Willem II er nu beter voor.

Meyer toonde zich een hoffelijke verliezer. De Duitse trainer wenste zich niet te mengen in een discussie over het kwaliteitsstempel op de treffers van PSV. ,,Ik erger me meer aan de zevende gele kaart voor mijn verdediger Erik ten Hag voor een volstrekt onschuldige overtreding, waardoor hij tegen PSV niet mee kon doen. Ik zag een identiek vergrijp van Numan dat niet werd bestraft.'' Meyer mag al blij zijn dat FC Twente een volstrekt mislukt seizoen alsnog via een sluiproute kan afsluiten met kwalificatie voor Europees voetbal, want eigenlijk was het triest dat PSV twee dubieuze goals nodig had om de laf spelende Tukkers naar een mogelijke troostfinale te verwijzen.

NRC Webpagina's
30 APRIL 1998


( a d v e r t e n t i e )
Rabobank Internetbankieren

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)