U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Elseviers, Wolters' trauma's variëren

Klucht rond Enertel duurt voort


De aandeelhouders van het telecommunicatiebedrijf Enertel smijten met modder naar elkaar. Tot vreugde van de concurrentie die handenwrijvend toekijkt.

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT

ROTTERDAM, 30 APRIL. Het was Ad Ketelaars gisteren geenszins aan te zien, maar het huilen moet hem nader hebben gestaan dan het lachen. De Enertel-directeur dacht eindelijk verlost te zijn van de groep nutsbedrijven die zijn telecommunicatiebedrijf controleert en in zee te gaan met het Amerikaanse bedrijf Worldport. Dat bleek te vroeg gejuicht. De energiebedrijven Edon, Pnem-Mega, Delta Nuts en Eneco ('de groep van vier') pleegden een coup.

Achter de rug van Ketelaars om bedongen de vier bedrijven dat zij van Worldport een deel van de aandelen Enertel mochten terugkopen. Ketelaars werd daarmee op de persconferentie geconfronteerd. ,,Ik schaam me voor deze vertoning'', zei hij.

De 'groep van vier' is dankzij deze truc concurrenten als United Telekabel (Nuon en UPC) en Casema (lees: France Telecom) te slim af geweest. Als deze bedrijven zich bij de nederlaag neerleggen tenminste. Zo ver is het vooralsnog niet. France Telecom zegt niets te weten van een principe-akkoord over de verkoop van de participatie die haar dochter Casema heeft in Enertel. Nuon lijkt evenmin geneigd zijn belang aan de Amerikanen van de hand te doen als dat vervolgens door vier aartsrivalen ten dele wordt teruggekocht. ,,Wij hebben op de aandeelhoudersvergadering tegen [het principe-akkoord met Worldport] gestemd'', zegt een woordvoerder. ,,Verkopen is prima, maar dan wel volgens een behoorlijke procedure. Wij gaan gewoon met Worldport praten om te kijken wat voor deal er voor ons in zit.'' United Telekabel heeft onder meer interesse voor de particuliere klanten van Enertel. Worldport is ten behoeve van zijn zakelijke klanten vooral geïnteresseerd in het netwerk van Enertel met een hoge capaciteit ('ruggegraat') dat zich over een steeds groter deel van Nederland uitstrekt en verbindingen heeft naar Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk.

Het is niet voor het eerst dat de nutsbedrijven met een belang in Enertel rollebollend over straatgaan. Over de verkoop van het bedrijf kon al meer dan een jaar geen overeenstemming worden bereikt. ,,In de top van de energiewereld kan men gewoon niet met elkaar overweg'' zegt P. Jelgersma, zelfstandig adviseur in de branche. Dat werd eerder deze week al pijnlijk duidelijk met het mislukken van de fusie van deze energiebedrijven tot een Grootschalig Produktiebedrijf (GPB). ,,De discussie ging vanaf het moment dat Enertel [en voorganger Telened] werd opgericht nooit over hoe men geld kon verdienen'', zegt Jelgersma. ,,De aandeelhouders waren altijd meer geïnteresseerd in de verdeling van de macht; wie komt er op welke positie en hoe worden de aandelen verdeeld.''

In de klucht die zich gisteren ontvouwde hebben meerdere partijen boter op het hoofd. ,,Geen pakje maar een hele berg'', zegt Jelgersma. De verontwaardigde Ketelaars heeft ook zelf geprobeerd de macht te grijpen. Via een mananagement buy out en met steun van een financier van buiten probeerde hij de aandelen Enertel in veilige handen te loodsen. Ook United Telekabel heeft in zekere zin een koekje van eigen deeg gekregen. Samen met het Amerikaanse USWest probeerde ook dit bedrijf zich Enertel geheel toe te eigenen. Het zal voor de bedrijven die de controle over Enertel dreigen te verliezen niet eenvoudig zijn de schade te herstellen. Een meerderheid van de aandeelhouders van Enertel heeft ingestemd met de intentieverklaring die met Worldport is gesloten. De concurrentie staat handenwrijvend toe te kijken terwijl het touwtrekken rond het bedrijf voortgaat.

Aandeelhouders van Reed Elsevier en Wolters Kluwer hoopten gisteren meer duidelijkheid te krijgen over het afketsen van de fusie tussen beide ondernemingen. Het trauma wordt uiteenlopend verwerkt.

NRC Webpagina's
30 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)