U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Wolters Kluwer gaat aandelen splitsen

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 30 APRIL.Aandeelhouders van Wolters Kluwer hebben gisteren snel antwoord gekregen op hun verzoek de aandelen te splitsen.

Na de aandeelhoudersvergadering maakt de uitgever bekend volgend jaar over te gaan tot splitsing. ,,Die zullen we laten samenvallen met de invoering van de euro'', aldus O. Hattink, scheidend voorzitter van de raad van commissarissen.

Topman C. Brakel heeft altijd geroepen dat een aandelensplitsing alleen maar geld kost. Wolters Kluwer kon nog niet zeggen in welke verhouding het de stukken zal splitsen. Een aandeelhouder wist het wel. ,,Eén op vier.'' Het aandeel Wolters Kluwer noteerde gisteren 264,10 gulden . Een splitsing van de aandelen komt de verhandelbaarheid ten goede. (ANP)

Door onze redacteuren JACO ALBERTS en ERIK VAN DER WALLE

AMSTERDAM, 30 APRIL. Hoewel de voormalige fusiepartners een traumatische ervaring delen, kon het contrast tussen Reed Elsevier en Wolters Kluwer nauwelijks groter zijn. Ook symbolisch: als locatie voor de aandeelhoudersvergadering koos de een gisteren voor het Concertgebouw, de ander voor de Amsterdam Arena.Plaatsvervangend bestuursvoorzitter R. Pieterse van Wolters Kluwer refereerde nog grappenderwijs aan het landskampioensschap van Ajax. Niettemin was er de schaduw van de mislukte fusie. Het zou de grootste professionele uitgever ter wereld worden, met een prachtige uitgangspositie voor de volgende eeuw, zo werd in oktober vorig jaar voorgespiegeld. Begin maart was het allemaal afgelopen.

De mislukking is nog steeds te voelen. Al was het alleen maar omdat de aandelenkoersen van beide uitgevers niet meer zoals in het verleden veel beter presteerden dan het marktgemiddelde. Integendeel, sinds het afketsen van de fusie blijven de koersen sterk achter. Beleggers lijken niet goed te begrijpen waarom een fusie die een antwoord is op allerlei problemen, ineens net zo makkelijk niet kan doorgaan. ,,We gaan als zeer krachtige speler de volgende eeuw in,'' sprak Pieterse evenwel in de Arena. ,,Over tien jaar heeft niemand in deze sector zulke goede perspectieven als wij'', zei bestuursvoorzitter H. Bruggink van Reed Elsevier gelijktijdig in de Grote Zaal van het Concertgebouw.

Na de breuk is de concurrentiestrijd tussen beide multinationals weer in alle hevigheid hervat. Dat bleek eerder deze week bij de aankoop door Reed Elsevier van de Amerikaanse juridische uitgevers Matthew Bender en Shepard's. Daar betaalde de Brits-Nederlandse uitgever 1,65 miljard dollar voor (3,3 miljard gulden). Volgens Reed Elsevier was dat 400 tot 500 miljoen dollar minder geweest als Wolters Kluwer niet ook had geboden. Die schatting wilde Wolters Kluwer gisteren niet overnemen, maar bestuurder P. van Wel noemde de aankoopprijs na afloop van de vergadering wel ,,een afgrijselijk bedrag''. Het opmerkelijkste blijft echter hoe verschillend beide uitgevers het drama verwerken. Terwijl bij de aandeelhoudersvergadering van Elsevier over het onderwerp voornamelijk werd gezwegen, speelde de fusie bij Wolters Kluwer een dominante rol. In afwezigheid van de zieke bestuursvoorzitter C. Brakel was het Pieterse die zijn pijlen op Europees Comissaris Van Miert (mededinging) afvuurde, in de ogen van Wolters de man die het allemaal verknoeid heeft. De nieuwe combinatie had zich te weer kunnen stellen tegen bundelingen elders in de wereld, en de bedreigingen voor uitgevers van software-industrie en de advieswereld: ,,Het is onbegrijpelijk dat Brussel problemen had met de absolute omvang van het nieuwe bedrijf. Men toonde weinig kennis en begrip van professionele uitgeverijen. Het zou wel eens kunnen blijken dat Van Miert het paard achter de wagen van de Europese belangen heeft gespannen.''

Wolters is er van overtuigd dat er gewoon een blokkade lag van Brussel, nog afgezien van de problemen die het bedrijf vreesde met antitrust-autoriteiten in de Verenigde Staten en Australië. ,,We zijn aan onderhandelingen niet eens toegekomen'', zei bestuurder C. van Kempen. ,,Men bleef steken op de algehele omvang die men problematisch vond ten opzichte van de concurrenten. (...) Die omvang werd als hefboom gebruikt om de desinvesteringen extra groot te maken.'' In het Concertgebouw wees Bruggink een andere schuldige aan: Wolters Kluwer. Na de 'blokkade' van Brussel wilde de fusiepartner een gunstiger ruilverhouding. ,,Onze adviseurs SBC Warburg en ABN Amro concludeerden beide dat, met de nieuwe verdeling van de koek, de aandeelhouders van Elsevier op langere termijn slechter uit zouden zijn.'' Slechts één aanwezige toonde zich ontevreden met uitspraken van Bruggink. De aankondiging voor de fusie wordt groot gemeld, zo klonk het verwijt, terwijl de scheiding nauwelijks wordt toegelicht ,,U doet nota bene zelf in informatie''. Het verwijt had geen effect. ,,Zoals u weet, zijn wij bijna volledig gestopt met de publieksinformatie'', grapte Bruggink. ,,De kranten hebben vol van de mislukte fusie gestaan, dus iedereen heeft er volop van kunnen genieten.'' Pas in een later stadium verklaarde de Elsevier-bestuurder zich nader over de toedracht van de breuk: zijn bedrijf richt zich veel meer op de langere termijn. ,,Wij doen al jaren grote investeringen voor het elektronisch uitgeven. Ik denk dat wij een meer strategische visie op ons vak hebben: het is een belangrijk gegeven dat Wolters Kluwer voor de komende drie jaar een winstgroei van 15 procent verwacht. Wij willen niet over een termijn van drie jaar praten. Niet toevallig mikken wij voor de komende vijf jaar op zo'n winstgroei.''

Het is begrijpelijk dat de Elsevier-bestuurders de lange termijn benadrukten. Op de korte termijn kampt Reed Elsevier namelijk met nogal wat problemen. In Azië staan de resultaten onder druk, de winstbijdrage van de pas verkochte Britse tijdschriftendochter IPC valt weg en de resultaten van het veelgeplaagde Reed Travel zijn lager dan verwacht. Bij de uitgang werd de culturele verwarring nog vergroot. Bezoekers van het voetbalstadion kregen een exemplaar van Huizinga's Herfsttij der Middeleeuwen. Genodigden in de muziektempel moesten het doen met Beleggers Belangen.

NRC Webpagina's
30 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)