U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
FNV

P&C sluit 22 filialen door concurrentie

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 30 APRIL. Flinterdunne winstmarges en keiharde concurrentie hebben de P&C Groep gedwongen tot sluiting van 22 Peek & Cloppenburg filialen waardoor 500 banen op het spel staan. De vakbonden gaan met de directie in overleg om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te beperken.

De directie van de beursgenoteerde kledingketen maakte gisteren bekend dat ongeveer de helft van alle Peek & Cloppenburg-filialen wordt afgestoten omdat ze te klein zijn of een te klein verzorgingsgebied bedienen en te weinig omzetten. ,,De Nederlandse winkelmarkt is overbewolkt'', zei bestuursvoorzitter A.T.W.M. Oostvogel gisteren.

In Nederland werken 500 mensen bij de te sluiten winkels, in België waar zeven winkels dichtgaan, zijn honderd medewerkers in dienst. Van de 500 werknemers in Nederland hebben er 200 een oproepcontract. Met de bonden wordt overlegd om de gevolgen van de radicale sanering op te vangen. De P&C Groep zal bij eventuele kopers van de winkels er op aandringen dat zij ook de arbeidscontracten overnemen.

De bonden en het personeel waren al in oktober 1996 geïnformeerd over een op handen zijnde reorganisatie. ,,Verschil is alleen dat het toen maar om twaalf winkelsluitingen ging'', zegt FNV-bestuurder K. Heynsdijk in een reactie. ,,Bovendien hadden we de garantie dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. Dit plan ziet er natuurlijk wel even anders uit.''

De Peek & Cloppenburg-filialen die niet dichtgaan, worden omgebouwd tot het winkelconcept Anson. Anson die exclusieve kleding wil gaan verkopen, wordt het nieuwe uithangbord van P&C. Onder die naam opende P&C al winkels in Arnhem, Breda, Amstelveen en Hilversum. Dit jaar komen er Anson's in Groningen, Haarlem, Den Bosch, Leidschendam en Rotterdam. In de periode 1999 tot en met 2001 worden zeven nieuwe winkels in Nederland geopend. De start van nog eens tien tot vijftien vestigingen wordt voorbereid. Voor de saneringsoperatie heeft P&C een voorziening getroffen van 69 miljoen gulden na belastingen. Het bedrag zal ook deel worden gereserveerd voor een sociaal plan. De omzet van P&C daalde in het huidige boekjaar met 3,9 procent naar 396 miljoen gulden. Het jaarresultaat komt door de voorziening uit op een verlies van 72,5 miljoen gulden. In het boekjaar 1996/1997 werd een magere nettowinst geboekt van 0,6 miljoen gulden tegen een verlies van 15,5 miljoen gulden in 1995/1996. Enkele jaren geleden nam de Nederlandse P&C-tak al afscheid van de slecht draaiende kledingketen Mag & Maggie.

Bij Anson kan de klant terecht voor ,,hoogwaardige'' kleding. De minimaal 2.500 vierkante meter tellende Ansons verkopen naast de eigen collecties voortaan Benetton, Esprit, Yves Saint Laurent, Levi's en Salty Dog. In de grootste winkel, in Rotterdam, hangen ook de merken Boss, Burberry's en Mexx in de rekken.

Ruim 68 procent van de aandelen van P&C is in handen van het Duitse moederbedrijf Peek & Cloppenburg uit Düsseldorf. Vendex heeft 25 procent van de aandelen in handen. De koers van het aandeel daalde gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs met zestig cent naar 88 gulden.

NRC Webpagina's
30 APRIL 1998


( a d v e r t e n t i e )
Rabobank Internetbankieren

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)