U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T   N I E U W S  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

1.535 lintjes van de koningin
DEN HAAG, 29 APRIL. Tijdens de jaarlijkse zogenoemde 'lintjesregen' ter gelegenheid van Koninginnedag zijn vandaag in totaal 1.535 onderscheidingen uitgedeeld. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn dat er 130 meer dan vorig jaar. Een kwart van de gedecoreerden is vrouw. Opvallend is dat opnieuw veel mensen uit het vrijwilligerswerk zijn onderscheiden. Onder de meer bekende Nederlanders die dit jaar tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw werden benoemd, zijn Rudi Fuchs, directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam en de actrices Petra Laseur en Kitty Courbois. Hetzelfde gebeurde met de componist Willem Breuker.

Staf op Justitie 'wilde minister kapotmaken'
DEN HAAG, 29 APRIL. Ambtenaren van het ministerie van Justitie hebben de afgelopen vier jaar regelmatig informatie doorgespeeld naar de media om hun minister kapot te maken. Minister Sorgdrager (Justitie) zegt dit vandaag in een vraaggesprek in deze krant. Daarnaast zegt de bewindsvrouw aanwijzingen te hebben dat leden van het openbaar ministerie ten tijde van de crisis tussen het departement en het openbaar ministerie de oppositie in de Tweede Kamer hebben gevoed met informatie. ,,Dat was echt bedoeld om Sorgdrager een hak te zetten'', aldus de minister. De inmiddels ontslagen voorzitter van het college van procureurs-generaal A. Docters van Leeuwen wijst de beschuldigingen van de hand.

Geen sneltrams in 2000 op Hofpleinlijn
ROTTERDAM, 29 APRIL. Er zullen in het jaar 2000 geen sneltrams rijden tussen Rotterdam en Den Haag (de 'Hofpleinlijn') en tussen Zoetermeer en Den Haag. Dit heeft minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) vandaag bekendgemaakt. De sneltrams zouden een proefproject vormen voor RandstadRail, dat uiteindelijk moet uitgroeien tot een compleet netwerk van sneltramverbindingen dat de regio's Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer met elkaar verbindt. In februari bracht NRC Handelsblad aan het licht dat de proef met RandstadRail aanzienlijke vertraging opliep. Naar aanleiding van Kamervragen hierover van N. van 't Riet (D66) ontkende Jorritsma dit pertinent. ,,Wij zitten gewoon op planning'', aldus de minister op 10 februari in de Kamer. Nu is de proef geheel van de baan.

'Lading Boeing Bijlmer was niet gevaarlijk'
DEN HAAG, 29 APRIL. Uit vrachtbrieven van het Israelische ministerie van Defensie blijkt dat de militaire lading aan boord van de El Al-Boeing die in 1992 in de Bijlmermeer verongelukte, niet gevaarlijk was. Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) schrijft dit vandaag aan de Tweede Kamer. Bij de brief zijn kopieën gevoegd van de originele documenten.

Hoofd rijkswacht België stapt op
BRUSSEL, 29 APRIL. De commandant van de Belgische rijkswacht, luitenant-generaal Willy Deridder, heeft zijn functie ter beschikking gesteld. Deridder reageert hiermee op de ontsnapping vorige week van de van kindermoord verdachte Marc Dutroux, die met het dienstwapen van een overrompelde rijkswachter wist te ontkomen. Vorige week stapten al de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken op als gevolg van de kortstondige vlucht van Dutroux.

DSM: kwart hogere winst
ROTTERDAM, 29 APRIL. Chemieconcern DSM heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt die 24 procent hoger ligt dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Toen bedroeg de winst 223 miljoen gulden, dit jaar 277 miljoen gulden. De omzet groeide met 11,7 procent van 3 miljard tot 3,35 miljard gulden.

P&C stoot aantal filialen af
AMSTERDAM, 29 APRIL. De al jaren kwakkelende P&C Groep wil nog dit jaar 22 Peek & Cloppenburg-filialen, ongeveer de helft van het totaal, sluiten of overdragen aan derden. Ook in België gaan zeven winkels dicht, zo heeft het concern vandaag aangekondigd. In Nederland werken 500 mensen bij de te sluiten winkels. Met de bonden wordt overlegd om de gevolgen van de radicale sanering op te vangen. Of er gedwongen ontslagen zijn is niet bekend.

'Ballast betaalde 21 mln smeergeld'
PARAMARIBO, 29 APRIL. Surinaamse oppositiepolitici hebben Ballast Nedam ervan beschuldigd 21 miljoen gulden smeergeld te hebben betaald voor een bruggencontract. Het contract betreft de bouw van bruggen over de Surinamerivier en de Coppename.

Rolls-Royce in handen van BMW
ROTTERDAM, 29 APRIL. De Britse autofabrikant Rolls-Royce komt definitief in handen van het Duitse BMW. Het moederconcern van Rolls-Royce, Vickers, maakte gisteren bekend dat er een akkoord is bereikt over verkoop van de fabriek en het merk voor 340 miljoen pond, ongeveer 1,15 miljard gulden.

NRC Webpagina's
29 APRIL 1998


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)