U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Singles

MARISKA GRAVELAND
Als we film mogen geloven, liepen Amerikaanse jongeren in de jaren zestig vooral rond in hun zwembroek. Volgens films als Muscle beach party en The ghost in the invisible bikini sleet de jeugd al surfend en flirtend hun dagen. Ze vieren een zomer die nooit ophield, en de kijker geniet. Een decennium later blonk Saturday night fever ook uit in naïviteit en pas in de jaren tachtig zou de worstelende jeugd zich herkennen in serieuze tragikomedies als The breakfast club. Drie jaar geleden werd er een bruut einde gemaakt aan alle idyllische tienerfilms met het keiharde Kids.

De twintigers moeten nog even wachten op een film over hun generatie, maar even leek het zover. Singles is de weinig opbeurende titel van een film die een tijdsbeeld probeert te geven van begin-twintigers in de jaren negentig, tegen de achtergrond van de grunge-scene in Seattle. Maar het gaat helemaal niet over alleenstaanden. De kleurloze hoofdpersonages zijn voortdurend verwikkeld in liefdesrelaties. Alleen de bijrollen pogen via video-dating en versiertrucjes aan de man of vrouw te komen. Vrijgezellen staan aan de zijlijn, zo houdt de film ons impliciet voor. Het echte leven is weggelegd voor de verliefden, die op de toppen van hun zinnen leven. De jongen die het advies van zijn vader heeft opgevolgd, - 'Have fun, stay single' -, staat er dan ook wat bedremmeld bij. Het vrijgezellenbestaan lijkt enkel begerenswaardig voor mensen die een lange relatie hebben, en daardoor denken dat ze allemaal heftige ervaringen mislopen. ,,Liefde verdwijnt'', verzucht hij tegen het eind, als hij al wat langer met iemand samen is. Maar wees gerust, Singles doet zijn uiterste best om deze uitspraak te weerleggen.

Misschien is elke film die pretendeert om een generatie te vangen, wel gedoemd te mislukken. Niemand vindt het prettig om uniek gewaande gevoelens met doorsnee-personages te delen. Het duurt altijd een paar jaartjes voordat je beseft ook bij een groep te hebben gehoord. Singles reduceert vooralsnog de tobbende twintiger tot cliché.

Singles (Cameron Crowe, 1992, VS). RTL5, 20.30-22.20u.

NRC Webpagina's
29 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)