U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

O O G   I N   O O G :
Schoonvadertje

Frits Abrahams
Begin ik last te krijgen van een Jaap de Hoop Scheffer-fobie? Het lijkt er soms verdacht veel op.

Gisteren schreef ik dat er op drie achtereenvolgende dagen uitzendingen waren waarin De Hoop Scheffer de hoofdgast was. Verbaasde lezers belden mij op. Hoezo, vroegen zij, zij hadden niets gemerkt. Zij somden mij de heerlijkste programma's op waarnaar zij hadden gekeken, terwijl ik mijn politieke strafexpedities onderging.

Opeens begreep ik die kijkcijfers van het debat tussen Kok en Bolkestein, eind vorige week op RTL 5. Dat trok slechts 450.000 kijkers, omdat er op hetzelfde tijdstip ruim 1,7 miljoen kijkers naar de dramaserie Baantjer op RTL 4 keken.

Baantjer die in zijn eentje de titanen van de Nederlandse politiek met groot gemak verslaat: de dienders van Nordholt hadden geen betere wraak op de Haagse politiek kunnen verzinnen.

Toch is het nog maar de vraag of al die blijmoedige kijkers zich de komende dagen aan hun politieke verantwoordelijkheden kunnen blijven onttrekken. Vooral de kijkers naar het publieke bestel moeten zich op het ergste voorbereiden. Want wat gebeurde er gisteravond?

Op Nederland 2 zaten Ivo Niehe en Andries Knevel een uur lang gezellig te ganzenborden met De Hoop Scheffer. In hun inleiding hadden de twee presentatoren elkaar eerst nog gefeliciteerd met de gewéldige uitzending die ze een dag eerder met mevrouw Borst hadden gemaakt. ,,Wat waren we toch op dreef'', zuchtte Niehe ongeveer. ,,God zag dat het goed was'', knikte Knevel.

Zou het nu met Jaap de Hoop Scheffer weer zo fantastisch worden, vroegen ze zich af. Het was jammer dat ze mijn enthousiaste voorspelling niet konden horen, net zomin als ze mijn reactie later konden zien: ik zapte even ondeugend naar Nederland 3. En wat zag ik daar? Ik durf het nauwelijks te zeggen, omdat je na zoveel politieke uitzendingen ook ernstig met hallucinatorische gewaarwordingen rekening moet houden.

Laat ik het daarom zo formuleren: ik dacht dat ik óók op Nederland 3 Jaap de Hoop Scheffer zag. Hij was aan het kienen met bejaarden in een Zuid-Limburgs verzorgingshuis en hij liet zich daarover interviewen door Wouke van Scherrenburg. Het klinkt nachtmerrie-achtig, maar ik geef het toch maar even door.

Het zweet stond in mijn handpalmen toen ik terugzapte naar Nederland 2, waar Niehe en Knevel inmiddels met De Hoop Scheffer aan het pimpampetten waren geslagen. Een zucht van verlichting: dit was in ieder geval écht, want wat je ook van Niehe en Knevel mag zeggen, ze bestáán, het zijn gewone mensen van, eh, vlees en bloed.

Intussen begon ik ook iets van deernis te voelen met de sympathieke lijsttrekker van het CDA. Hoe vergeefs leken immers al zijn inspanningen. En welke offers moest hij er wel niet voor brengen. Zo vertelde hij dat hij nog bij elke tv-uitzending de spanning als een mes op zijn keel voelde. Hij maakte er een veelzeggend, snijdend gebaar bij.

Als ik De Hoop Scheffer was, zou ik misschien wel dóórsnijden. Want hoe loopt zo'n avond af? De man komt doodmoe thuis, waar zijn vrouw nog even de video laat zien met het optreden van Wim Kok die dag in Amersfoort. Kok drentelde ontspannen door een buurtje, sprak hier en daar een troostend woord tegen een oud vrouwtje of een ongeneeslijke kankerpatiënt. Hij doet dat met zoveel vaderlijk gezag dat je je afvraagt waarom het hem maar niet lukt Karin Adelmund tot bedaren te krijgen.

,,Een ideale schoonvader'', glunderde een Amersfoorter. Schoonvadertje Kok.

De Hoop Scheffer doet zijn schoenen uit. ,,Hoe ging het?'' vraagt zijn vrouw. ,,Ivo en Andries vonden het een gewéldige uitzending'', zegt hij moedeloos.

NRC Webpagina's
29 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)