U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Geen leed of medelijden bij Tulip


Computerfabrikant Tulip vecht om te overleven. Deze keer is er geen drama la DAF en Fokker. Het personeel kan zelf een nieuwe baas kiezen. Ook bij de vakbonden en de lokale overheid lijkt geen grote treurnis te heersen.

Door onze redacteur MAX PAUMEN

DEN BOSCH, 29 APRIL. Voor bloedstollende verslagen zoals bij de faillissementen van Fokker en DAF, waarin veel menselijk leed buiten de fabriekspoorten trad, leent de Bossche computerfabriek Tulip zich deze dagen niet. De werknemers verdwijnen ijlings in het bedrijf om het na werktijd weer even gezwind en meestal per auto te verlaten. De reusachtige metalen tulp voor het in strak grijs uitgevoerde fabriekscomplex langs de A2, dat begin 1997 pas werd geopend, is volgens betrokkenen nog niet in de knop gebroken. ,,Tulip heeft lange tijd in een vuile wind gestaan. Als zich het ene schandaal na het andere in de publiciteit opstapelt, dan gaat zo'n bedrijf zich sluiten als een oester. Dat zie je bij de werknemers nu ook'', verklaart bestuurder G. van Hees van FNV Bondgenoten de zwijgzaamheid. ,,Zij identificeren zich'', zegt hij, ,,heel sterk met het bedrijf, dat bij de opening nog werd geprezen als het modernste van heel Europa.'' Maar dat de mensen ,,een geslagen indruk'' maken, mag gerust van hem worden aangenomen.

Ook van de kant van het openbaar bestuur is tot nog toe weinig openlijk beleden mededogen te vernemen. Een woordvoerder van de gemeente Den Bosch: ,,Als lokale overheid ben je niet in de positie dat je met bakken geld kunt smijten om zo'n bedrijf overeind te houden. Als burgemeester kun je dan ook niet veel meer doen dan je op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Tulip en de vakbonden weten hun weg wel te vinden in het Haagse en met de leiding van het bedrijf hoef je, geloof ik, niet zoveel medelijden te hebben. Die redden zichzelf wel.'' Vanaf eergisteren zijn er in Den Bosch nog 100 werknemers bezig met de assemblage van een order aan computers. De overige 350 personeelsleden zitten thuis sinds de rechtbank Tulip uitstel van betaling verleende. Hun loon is tot en met mei gegarandeerd door de uitvoeringsinstantie Gak. De 230 werknemers in het buitenland werken gewoon door. Tulip ontstond in 1979 als Compudata. Het was een gezamenlijke onderneming van de Oostenrijkse voormalige skileraar F. Hetzenauer en van de Nederlandse Philips-employee R. Romein. Na aanvankelijk jaarlijks winst te hebben gemaakt, raakte het bedrijf vanaf 1992 in de verliezen. Vorig jaar was dat 27,5 miljoen gulden. De overname van Commodore in hetzelfde jaar kwam te laat. ,,De combinatie van de lamme en de blinde lijkt me een aardige beschrijving'', aldus een deskundige van ING. De voorgenomen opmars van Tulip in het buitenland mislukte goeddeels.

Als de arbeidsmarkt voor technici en automatiseerders minder gespannen was geweest, dan zou de droefenis en de alertheid waarschijnlijk wel iets groter geweest, zo valt uit de woorden van de Bossche gemeentewoordvoerder te beluisteren. ,,Niet dat de enige in Nederland op eigen kracht functionerende computerfabriek niet belangrijk voor onze stad is. Het is zonder meer één van onze visitekaartjes, maar alle deskundigen zeggen dat de mensen, mocht het bedrijf onverhoopt wél omvallen, een veel betere kans hebben om ander werk te vinden dan zo'n zes, zeven jaar geleden.'' Sterker, bestuurder A. Verhoeven van vakbond de Unie doet een dringend beroep op de Tulip-medewerkers om niet al te snel weg te lopen. ,,Dat verkleint de kansen op een doorstart'', aldus Verhoeven. Een wervingsbureau zegt al 50 Tulip-medewerkers te hebben die best een andere werkgever zouden willen.

,,Als je weet dat er in Den Bosch en omgeving een aantal computerbedrijven is dat zit te schreeuwen om mensen, dan mag je verwachten dat degenen die onverhoopt bij Tulip de laan worden uitgestuurd zo weer elders aan de slag kunnen'', zegt hoofd investeringsbevordering R. l'Ami van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij BOM. In de Nederlandse toeleveringsbedrijven zullen, aldus l'Ami, ,,de gevolgen ook behoorlijk meevallen, want Tulip betrekt naar schatting 50 procent van zijn onderdelen uit het buitenland''.

Van Hees van FNV Bondgenoten: ,,Er is een gillend tekort aan personeel in de sector. Desondanks zijn we als vakbond bezig het bedrijf te helpen overeind te blijven, want het heeft ook zijn toegevoegde waarde voor de hele Nederlandse economie.'' Volgens Van Hees is er voor Tulip nog een toekomst weggelegd. ,,Er staat een hypermoderne fabriek. Ik denk dus dat er best wel mensen zijn te vinden die daar producten willen maken, bijvoorbeeld in licentie. Of er komt een assortimentsuitbreiding, bijvoorbeeld in de telecommunicatiesfeer. Gezien het unieke karakter van Tulip zijn de bewindvoerders er op uit een rijke bruid te vinden, dus het beste'', aldus Van Hees.

NRC Webpagina's
29 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)