U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Verkiezingssite

ING



Brede steun voor aanpak van opties

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 29 APRIL. Om excessen te voorkomen moeten aandeelhouders het recht krijgen het uitdelen van opties aan managers te beperken. Staatssecretaris Vermeend (Financiën) zei gisteren dat het kabinet binnen enkele weken een voorstel kan bespreken ,,als de politieke wil er is''.

PvdA, VVD, D66 en GroenLinks steunen het initiatief van Vermeend (PvdA), die de plannen gisteren bekendmaakte op een verkiezingsbijeenkomst van zijn partij. Vermeend wil het burgerlijk wetboek aanpassen met een passage waarin staat dat aandeelhouders het toekennen van opties of aandelen in het bedrijf kunnen beperken. Eerder deed VVD-minister Zalm (Financiën) deze suggestie tijdens een verkiezingsbijeenkomst van zíjn partij. Op Financiën wordt op dit moment zo'n aanpassing uitgewerkt.

,,De raad van commissarissen stelt nu de beloning van het management vast en als dat is gebeurd, zijn de aandeelhouders machteloos. Die kunnen hoogstens de commissarissen ter verantwoording roepen'', aldus Vermeend. Wanneer het burgerlijk wetboek is aangepast, kunnen aandeelhouders ook een stem krijgen in het verstrekken van opties.

Vermeend wilde, net als PvdA-fractievoorzitter Wallage, in eerste instantie in het burgerlijk wetboek vastleggen hoeveel opties managers maximaal mogen krijgen. Minister Zalm wees dit van de hand. ,,De wet op de maximumlonen is in de jaren zeventig in de kast gezet en daar moet die wet blijven'', aldus de VVD'er afgelopen weekend. Gisteren bleek dat Vermeend de argumentatie van Zalm heeft overgenomen.

De discussie over de opties kreeg vorige week een nieuwe impuls, toen tijdens een debat met de lijsttrekkers van de vier grote partijen bleek dat die zich storen aan de optiewinsten. Aanleiding was een bericht dat de top van ING Groep vorig jaar met aan hen verstrekte opties 25,3 miljoen gulden heeft verdiend. Het optiebezit van de raad van bestuur vertegenwoordigt op dit moment in totaal 84 miljoen gulden. Een optie geeft een werknemer het recht om tegen een tevoren vastgestelde prijs aandelen in het eigen bedrijf te kopen.

Bij de Eerste Kamer ligt op dit moment een wetsvoorstel waarbij een nieuwe belasting op opties een einde moet maken aan de ,,exhibitionistische verrijking'' van managers. Deze typering gebruikte premier Kok vorig jaar naar aanleiding van berichten dat managers tientallen miljoenen guldens verdienden aan opties zonder daarover naar verhouding belasting te betalen.

Op dit moment hoeven bezitters van personeelsopties alleen belasting te betalen als ze opties in hun bezit krijgen. Zij moeten dan 7,5 procent van de waarde van het onderliggende aandeel bij hun belastbaar inkomen optellen. In het wetsvoorstel loopt dat percentage straks op van 4 bij een looptijd van één jaar tot vijftig bij een looptijd van twintig jaar of langer. Bovendien geldt een 'strafheffing' als de opties binnen drie jaar na uitgifte worden verzilverd. In dat geval moet de koerswinst bij het belastbaar inkomen worden opgeteld.

NRC Webpagina's
29 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)